Okno wyboru systemu przy rozruchu

Reanimowałem starego Samsunga RC720, który oryginalnie był z Win 7. Chciałem zainstalować na nim jakieś debianowate distro. Próbowałem czystego Debiana, LMDE 4, MX Linux i Netrunner’a. Wszystkie te dystrybucje po instalacji i ponownym uruchomieniu maszyny wymagały potwierdzenia systemu, który ma być uruchomiony - pojawiało się okno wyboru (nie był to GRUB, tab-em można było wybrać wejście do setup’u Phoenixa) i tam był tylko wpis “debian”. Na próbę zainstalowałem Manjaro i Solus i te systemy uruchamiały się od razu, bez tego okna potwierdzającego. Dysk jest na tablicy GPT, z partycjami przygotowanymi tak jak trzeba. Ustawienia BIOS/EFI są jak na zdjęciu:

Przy instalacji na tablicy MBR i manewrowaniu ustawieniami “legacy USB” i “UEFI boot support”, to okno wyboru nie widziało żadnego systemu.

Jak ustawić Debiana lub jego pochodne, żeby uruchamiały się bezpośrednio?

Czy to jak to nazwałeś “okno wyboru” wyglądało w ten deseń?:

To nie było nic takiego. Dopóki nie potwierdziło się enterem wyboru, rozruch nie szedł dalej (brak odliczania). W tym oknie do wyboru są wpisy, które można sobie przestawiać i włączać w ustawieniach Phoenix’a:

W tym momencie mam na tym laptopie zainstalowanego Solusa, więc nie mam jak zrobić zdjęcia tego okna.

To jest boot menu sprzętu, ustaw mu konkretny dysk z którego ma startować.

Próbowałem ustawiać różne dyski, ale czasami skutkowało to pustym oknem wyboru systemu. Przy obecnej konfiguracji startuje chyba z SATA HDD (nr 4).

Spróbuj zamiast GRUB użyć systemd-boot i najlepiej zrobić mu statyczny konfig.
Do tego prostego bootloadera przekonałem się pod Arch Linux.