Polecicie jakies konkretne?
Od jakiegos czasu troche bola mnie oczy i zastanawiam sie nad kupnem takich okularów ale nie wiem konkretnie jakie… Antyrefleksyjne?
Polecicie jakies konkretne?
Od jakiegos czasu troche bola mnie oczy i zastanawiam sie nad kupnem takich okularów ale nie wiem konkretnie jakie… Antyrefleksyjne?
Idź do okulisty i zrób dokładne badanie oczu.
I może więcej przerw np. 5 minut co 1 godzinę.
Jeśli chcesz zniszczyć sobie oczy to próbuj kupić coś na własną rękę. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wizyta u specjalisty który dobierze odpowiednie szkła.
Żonie po remoncie oczu, czyli usunięciu zaćmy, znikły plus 4 i mimo normalnych dioptrii, męczyły się oczy przed laptopem i telewizorem, piekły, po pięć razy kropiłem.
Nie było zaleceń z okulistyki co do okularów, jedynie do czytania pół dioptrii. Na własną rękę kupiłem żonie okulary zerówki fotochromy z antyrefleksem. To było trafione. Po dziesięć godzin żona coś pisze, ogląda w laptopie. Na słońce w mieście, przed telewizorem i przed laptopem - żona ma założone okulary, zwłaszcza że zostały oprawki z okularów sprzed operacji zaćmy. Szkła 180 zł.
Powiem Ci, że to zależy od człowieka. Sama pracuje w biurze i sporo czasu spędzam przed komputerem i generalnie używam powłok antyrefleksyjnych - ale to pewnie dlatego, że mam wrażliwy wzrok. Chociaż nie wszyscy u mnie w pracy z nich korzystają… Podpytaj pracodawcy czy możesz liczyć na dofinansowanie - niektórzy dają.
Aha i kup coś od sprawdzonej firmy a nie jakieś no name… https://tylkookulary.pl/marka/porsche-design,41 Przynajmniej oprawki będą lepiej i solidniej wykonane.
Najbardziej prawdopodobne, to jakaś wada, którą warto by skorygować po wizycie u okulisty, jest też spora szansa na “suche oko” (zapalenie spojówek), na to sa krople. Ergonomia pracy to inna sprawa, bardziejbym jednak zawrócił uwagę na monitor, nie na okulary. W starszych modelach obraz może być mniej ostry, migoczący (stary sprzęt…)
A próbowaliście korzystać z trybu nocnego przez cały czas? Ja już nawet nie pamiętam, że inaczej widać kolory, a jakoś tak lżej jest patrzeć.
Ja tam przez pół roku i wyłączyłem, nie dawało za bardzo efektów.
Czyli co właściwie można zrobić, nie licząc wizyty u specjalisty? Kupić dobry monitor typu Flicker Free z wysokim odświeżaniem, typu 120 Hz. Użyć trybu nocnego (ale jak widać nie na każdego to działa). Zmniejszyć jasność ekranu, ale jednocześnie zmaksymalizować kontrast (wtedy tak nie daje po oczach, a obraz jest w miarę soczysty). Zadbać o odpowiednie oświetlenie. Wykonywać przerwy i ćwiczenia - dobrze jest co jakiś czas popatrzeć za okno lub w najdalszy punkt widoczny z pozycji siedzącego. W systemie i aplikacjach aktywować Tryb ciemny.