Zastanawiam się nad zakupem okularów VR do komputera PC, ale jestem w tym zupełnie zielony. Jakie firmy produkują okulary dla PC? Ile to kosztuje? Jak wygląda granie - w PS jest “różdżka” a tutaj? Jakie wymagania musi mieć komputer odnośnie RAM, grafiki - w praktyce?
Na wszystkie odpowiedzi dostaniesz bardzo łatwo odpowiedź w guglach.
Najpopularniejsze to Occulus Rift oraz HTC Vive. Oculusy były ostatnio solidnie przecenione więc imo warto je wziąć, bo różnica między nimi a vive jest niewielka (mam na myśli sam odbiór VR)
Najważniejsza jest grafika czyli od R9 290/GTX 970 w górę a procek i5 4590. Choć niby są już te wymagania obniżone.
Imo jeśli chcesz wejść w VR a masz akurat jakiegoś samsunga od S6 w górę pod ręką to lepiej zainteresować się Gear VRem - kosztowo zdecydowanie mniej a już masz porządne gogle do zabawy
HTC Vive
Rekomendacja
Karta graficzna GeForce GTX 1060 lub Radeon RX 480
Wyjścia wideo HDMI lub DisplayPort
Pamięć RAM: 4 GB
USB 2.0
Procesor Intel Core i5-4590 3,3 GHz lub AMD FX-8350 4,0 GHz
Windows 7/8/10
Toć te gogle są droższe niż dobry komputer. A czy obydwa modele są kompatybilne z wszystkimi grami VR czy rynek jest jakoś podzielony? Np. jak wiadomo Sony ma swoje i tylko do PS. A coś kiedyś mi sie obiło o uszy, że Steam ma swoje.
Te gry co ja grałem i widziałem na steamie wspierały i Oculusa i Vive’a. W sumie to nie wyłapałem jeszcze takiej gry, która byłaby kompatybilna tylko z jednymi goglami.
A wiec trzeba a[patrzeć, żeby to gra była kompatybilna z konkretnym modelem?
http://store.steampowered.com/search/?vrsupport=101 po prawej masz do wyboru sprzęt VR. Wygląda na to, że najwięcej tytulów wspiera HTC Vive, Oculus na drugim miejscu.