Okulary z antyrefleksem a folia antyrefleksyjna

Witam

temat dotyczy tylko okularów zerówek

potrafi ktoś rzetelnie odpowiedzieć czy takie okulary z antyrefleksem dadzą taki sam efekt jak folia antyrefleksyjna którą można kupić chociażby na allegro i nakleić na ekran? czy okulary z allegro za około 14zł z antyrefleksem mają taki sam antyrefleks jak kupione w salonie za 200zł:)?

siostra ma zerówki z antyrefleksem z salonu i jest bardzo zadowolona bo duża jest różnica niż bez okularów, na monitorach lcd (niektórzy twierdzą że na lcd nie ma potrzeby używać takich okularów)

Salony optyczne mają ogromne marże. Oprawki możesz ogarnąć na aledrogo. Szkła jednak kupiłbym dobre - szkoda oczu.

Witam

By nie tworzyć oddzielnego, a podobnego wątku, zapytam:

czy rzeczywiście warto zainwestować w okulary do pracy na komputerze? Zdałem sobie niedawno sprawę, że dziennie spędzam 85% czasu przy ekranie (praca, dom) komputera a nie zapowiada się na zmianę tego stanu rzeczy :slight_smile:

Zastanawiałem się nad odwiedzeniem salonu optycznego, lecz zakładam, iż tam będą skłaniać się mi wepchnąć towar (najlepiej weźmie Pan te droższe) aniżeli doradzić do mojej sytuacji. Dodatkowo słyszałem, że najgorszy wpływ na wzrok, miały monitory CRT z którymi nie mam styczności. Jak jest z LCD ?

Przy zakupie okularów, zwracać jedynie uwagę na tą powłokę antyrefleksyjną czy na coś jeszcze? 

Dzięki

psyh0

tak jak pisałem siostra mówi że jest duża różnica z antyrefleksem na lcd

skrzek

czyli jest różnica jakości w  szkłach? mimo że to zerówki?

noszę okulary korekcyjne, ale mam niewielkie minusy, przy nowych zrezygnowałem z soczewek anty refleksyjnych (takie miałem poprzednio) na rzecz fotochromowych (Hoya Tansitions) dlaczego? wchodząc do pracy (pracuję przy kompie) zdejmuję okulary, bo nic mi nie dają… przy minusach różnicę w ‘ostrości świata’ zauważam dopiero po wyjściu na zewnątrz. To oczywiście zależy jaką masz wadę.

EDIT: Faktycznie mówisz, o ‘zerówkach’… zatem przetestuj - skorzystaj z okularów siostry do kompa i będziesz wiedział, czy jest różnica :wink:

no może i tak bedzie trzeba zrobić, kupić te za 14 zł z allegro i w siostry toroche popracować i porównać:)

Hej,

no właśnie pytałem w salonie optycznym i są ponoć różne rodzaje antyrefleksu:) najlepszy od 380zł:) najtańszy od 220zl:) także pewnie to z allegro to niezła lipa:)

Polecam odwiedzić większą ilość optyków bo między nimi ceny też potrafią się bardzo mocno różnić

Odradzałbym kupno takich okularów za 14 zł na allegro nawet jak mają to być zerówki z antyrefleksem. Możesz sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Na twoim miejscu poszedłbym do okulisty zbadał sobie wzrok i dobrał odpowiednie szkła (sam tak zrobiłem). Nie ma prównania chińskiej masówki i szekł stricte dobranych do twojego wzroku.

Samurai

no ale poza wadą wzroku coś trzeba jeszcze dobierać? jak mam dobry wzrok i chce 0 + antyrefleks to mogę sobie zaszkodzić?

Noszę na co dzień soczewki, dlatego zainwestowałem w zerówki z antyrefleksami - na pewno nie chroni w 100% oczu, komputer to jednak komputer, ale są na pewno mniej zmęczona i wysuszone (przynajmniej u mnie). I mniej mnie boli głowa po wielu godzinach na komputerze.

Oprócz tego jednak polecam też krople nawilżające, zwłaszcza w okresie grzewczym - to też chroni oczy… :wink:

Dodam jeszcze, że okulary kupowane u optyka - nie wierzę w “moc” okularów za 5 zł z biedry ;) 

Ja też tak myślałem kupie sobie zerówki będzie ok. A poszedłem do okulisty zbadałem sobie wzrok i okazało się, że na lewym oku powinienem mieć korektę o 0,25 dioptrii. Nie pamiętam teraz czy plus czy minus. Wada wzroku to żadna, ale szkła w moich okularach mam już różne lewe szkło mam 0,25 dioptrii a na prawym mam 0.

Co do zaszkodzenia sobie jak będziesz miał złe okulary mogą boleć cię oczy, głowa, możesz też odczuwać pieczenie. I na pewno sobie wzrok popsujesz.

wiesz ja trochę bym się bała kupować okularów na allegro. Mimo, że w salonach są marże i wyższe ceny to przynajmniej masz pewność, że są one dobrej jakości, ja mam te http://www.jzo.com.pl/pl/pages/content/11,okulary-do-komputera.html i sprawują się super.