Omen by HP Laptop 17-an083ng vs Omen by HP Laptop 15-dc0010nw

Hej mam taką sytuację z HP. Kupiłem komputer z programu HP Renew Omen 17-an083ng. Po trzech serwisach i dwóch miesiącach walki z HP żeby przynajmniej naprawili złożyłem reklamację i został mi zaproponowany nowy komputer, podobny do tego który miałem tylko z nowszym procesorem o generację. Po miesiącu walki tym razem z działem reklamacji, który także nie był przyjemny okazało się że nie da się zamówić. Dziwne dla mnie, że tak duża firma nie może ogarnąć zwykłej wymiany komputera. No ok rozumiem że Omeny są na zamówienie tylko ale mimo wszystko. Dostałem już ostatnią propozycję, innej nie dostanę chyba że chcę zwrot pieniędzy. Mam dosyć nerwów więc się zgodziłem na proponowany komputer : 15-dc0010nw. Dosyć marudzenia.
Jako że zauważyłem że nowy laptop będzie miał niby też GTX 1070 ale Max-Q mam do was pytanie czy wydajność znacząco spadnie? Jest też taka różnica że zamiast i7-7700HQ będę miał i7-8750H co też potrafi wpłynać na rozgrywkę.
Komputer będzie podłączony do 1 albo 2 monitorów 4k. Głównie będzie wykorzystywany do pracy w programowaniu a po pracy do rozrywki.
Specyfikacja starego (17-an083ng):

Specyfikacja nowego (15-dc0010nw):

Mimo że komputery fajne to nie polecam HP bo obsługa całkowicie olewa klienta. Będę jeszcze czekał przynajmniej miesiąc. Tak więc kupiłem komputer za 7000zł i przez 5 miesięcy nie mam komputera.

Grafika i procesor lepsze niż poprzednie. Oby tylko dojechało.

Właśnie grafika była lepsza w poprzednim. Max-q jest mniej wydajna.

A faktycznie, ale myślę, że procesor podciągnie różnicę w grafice.