W css’ie istnieje taka pseudoklasa akcji jak “hover”, która po najechaniu na obiekt z nią, ma wykonywać określone rzeczy. Przykładowo, “a:hover {color: yellow;}” spowoduje, że po najechaniu kursorem na odnośnik tekstowy, jego tekst zmieni się na żółty kolor… to samo stanie się gdy określisz obrazek zamiast koloru.
Nie za bardzo rozumiem, ale w tym wypadku chyba nie obędzie się bez skryptu lub czegoś w tym stylu:
Strona jest w html5 wiec zastanawia mnie czy taki sam skrypt będzie działał w tej wersji, bo inaczej się go zapisuje
Myślę, że dałoby się w takim wypadku chyba połączyć, bo z css’a wiem jak podmienić obrazek na hoverze, jednak w html wiem tylko jak podmienić obrazek po najechaniu. Tak więc pytanie, czy ta druga opcja co podałeś sprawdzi się w html5 i nie będzie crashować na innych przeglądarkach.
Wszystko działa, jednak mam jedno pytanie. Da się wyłączyć “klikanie”? chodzi mi o to, że gdy ktoś najedzie to się wszystko elegancko zmienia, ale może w to kliknąć i tu jest problem bo przenosi go do strony z ramki