Opcja register_globals - jak włączyć?


(Pro Kesh) #1

witam,

znalazlem ciekawye skrypt administarcji lecz nie moge go wlaczyc

a mianowicie nie rozumiem punktu 2 pierwszy raz sie z czyms takim spotykam mozecie mi to wyjasnic jak wlaczyc ta funkcje?

Uwagi:

  1. Wymagane PHP 4.1.0 lub nowsze.

  2. Opcja register_globals musi być włączona.

  3. Prawa dla pliku 'users.dat' należy ustawić na 666 (chmod 666 users.dat).


(Djkilof) #2

W pliku ustawień PHP czyli php.ini musisz włączyć register_globals czyli musi być napisane "register_globals = on". Możesz edytować ten plik wyłącznie gdy masz dostęp do serwera. Z tego co wiem jeżeli działasz na wykupionym hostingu to nie da się tego zrobić w łatwy sposób chyba, że masz znajomości z adminem :slight_smile:


(Kutar 0) #3

Tylko że włączone register_global to potencjalne niebezpieczeństwo. Autor tego skryptu pisząc go na właczone register_globals wykazał się brakiem jakichkolwiek kompetencji. To system administracji (jak napisałeś) więc wymaga dużego bezpieczeństwa, więc lepiej daruj sobie ten skrypt i poszukaj innego.


(Bamasera) #4

funkcje możesz też właczyc z poziomu skryptu ... wystarzy ze umiescisz w nim linijke set_ini ('register_globals', 1);


(Pro Kesh) #5

zrobie jak napisales dzieki