Opcje zasilania - Plan zrównoważony czy Wysoka Wydajność

Witam zastanawiam się z jakiej opcji zasilania korzystać posiadam komputer stacjonarny z Windows 7.
Plan zrównoważony czy Wysoka wydajność ?

Wysoka wydajność :slight_smile:

Zrównoważony

Hej,

Zależy od tego, co robisz na komputerze i do czego głównie go używasz. No i czy liczysz się z rachunkami za prąd…

Pozdrawiam,
Dimatheus

Wpływ na rachunki za prąd jest marginalny. Chyba, że liczysz każde 5zł.

Nie ma tutaj jasnej odpowiedzi co jest jest lepsze. Podstawowa różnica sprowadza się do tego, że wplanie zrównoważonym CPU bardziej obniża taktowanie i dopiero krótkiej chwili ciągłego obciążenia podbija do wysokich zegarów.
W planie wysokiej wydajności zawsze działa na wyższych zegarach.

Osobiście zarówno komputery stacjonarne jak i laptopy mam na wysokiej wydajności (czy nawet “ultimate performance”). Na stacjonarce (i7 8700k) dużej różnicy nie dostrzegam. Na laptopie (jakieś i5 7 generacji - dokładnie nie pamiętam), różnica pomiędzy wysoką wydajnością, a planem zrównoważonym jest wyraźna. Choćby strony się zauważalnie szybciej ładują. Na zrównoważony przełączam tylko jak wiem, że będę dłuższy czas bez zasilania.

Sprawdzałem to u siebie dokładnie. W spoczynku wzrasta pobór prądu o mniej więcej 1W w trybie wysoka wydajność. Pod obciążeniem te same rezultaty w benchmarkach i taki sam pobór prądu. Praktycznie różnicy nie ma, profilaktycznie zostawiłem wysoką wydajność.

U mnie tego nie ma póki w biosie nie wyłączę odpowiednich opcji oszczędzania energii.

Na laptopie jednak przewidywany czas pracy na baterii na planie zrównoważonym wydłużył mi się o 10% w spoczynku.

I generalnie w przypadku laptopów plan zrównoważony ma ustawione domyślnie mniejsze czasy do wyłączenia ekranu czy usypania systemu.

Po co gonić CPU na 100% kiedy nic nie robi.
W mikrosekundy sam wskoczy na tyle ile potrzebuje.

1 polubienie

A po co dławić CPU za 5 zł rocznie skoro można mu dać możliwość skalowania taktowania według zapotrzebowania?

Zmiana planu zasilania nie blokuje zegarów na najwyższym mnożniku tylko zdejmuje zazwyczaj sztuczny kaganiec który tylko ogranicza wydajność. Jedynym powodem do zmiany profilu zasilania na bardziej oszczędny jest wtedy kiedy chcemy wyciągnąć maksimum z baterii ale nie potrzebujemy wydajności.

Jak wyżej. Plan zrównoważony ma sens w przypadku maksymalizacji czasu pracy na baterii, w stacjonarce to nie ma sensu.
Tak z ciekawości @Dominik09900 jaki posiadasz procesor?

To wreszcie co warto? Ja np. Lubię grać i nie płacić dużo za prąd. To co mam wybrać? Szczególnie jak mówimy o prądzie i jakimś “zmuszaniu CPU”.

i7 4770 3,4ghz 3,9ghz turbo

Sprawdziłem to i nawet 1fps różnicy nie ma w najbardziej wymagających grach lepiej zostawić tryb zrównoważony jeśli posiada się komputer stacjonarny. Procesor i karta graficzna pod obciążeniem w grach osiągają te same wartości zarówno na planie zrównoważonym oraz wysokiej wydajności.