Witajcie, jestem tu nowy. Moje doświadczenia z linuxem stawiają mnie jako mało zaawansowanego amatora, więc proszę byście starali się zrozumieć że mogę nie znać pewnych zagadnień czy nawet pojęć.
Po aktualizacji (która przebiegła bez problemów), nie mogę zalogować się do konsoli WEB.
Poniżej zdjęcie komunikatu:
Po rozwinęciu szczegółów takie coś:
Błąd #0:
exception ‘OMV\Rpc\Exception’ with message ‘Failed to connect to socket: No such file or directory’ in /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc:140
Stack trace: #0 /var/www/openmediavault/rpc/session.inc(56): OMV\Rpc\Rpc::call(‘UserMgmt’, ‘authUser’, Array, Array, 2, true) #1 [internal function]: OMVRpcServiceSession->login(Array, Array) #2 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(124): call_user_func_array(Array, Array) #3 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(86): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod(‘login’, Array, Array) #4 /usr/share/php/openmediavault/rpc/proxy/json.inc(95): OMV\Rpc\Rpc::call(‘Session’, ‘login’, Array, Array, 3) #5 /var/www/openmediavault/rpc.php(45): OMV\Rpc\Proxy\Json->handle() #6 {main}
Nie stosuję torrentów. Właściwie to mam jedynie oryginalne wtyczki.
Ale do rzeczy: plugin który najpawdopodobniej robi mi “kuku”, to own cloud - i tu moje zdziwienie bo ów plugin choć był zainstalowany to nie był skonfigurowany.
Taki komunikat po wpisaniu odpowiedniej komendy:
PHP Fatal error: require_once(): Failed opening required 'openmediavault/object.inc' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/owncloud.inc on line 22
Po usunięciu chmury, pokazało problem jeszcze z innym repozytorium. Niestety jestem w pracy i się okazuje że SSH albo się nie załadowało, albo jeszcze coś zdechło więc jak wrócę to mogę napisać co jeszcze trzeba odinstalować i ew. czemu nie działa SSH.
Uruchamianie serwera zawsze rozpoczyna sie od trybu awaryjnego - dlaczego? (ręcznie przestawiam by wystartował prawidłowo, ale liczę że jest właśnie w trybie recovery czy jakoś tak i dlatego nie ma SSH).
Moja magiczna kula nic nie mówi dlaczego uruchamia się RM. Nie wiem co cie pocisnęło aby zainstalować testowa wersje omv. Jak masz takie problemy i nie potrafisz przedstawić konkretów w formie jakichkolwiek wyników czy logów nie jestem w stanie dalej ci pomóc i zalecam instalacje na świeżo systemu i potem skonfigurowanie i podpięcie ponowne dysków.
Użyłem jedynie funkcji update. Jakbym wiedział, że to wersja beta, niezdecydował bym się
PHP Fatal error: require_once(): Failed opening required ‘openmediavault/object.inc’ (include_path=’.:/usr/share/php:/usr/share/pear’) in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/remoteshare.inc on line 22
Czy jest jakaś komenda by wysypały się wszystkie błędy?
Ok, już sobie poradziłem. Odinstalowałem wszystkie pluginy które były nieskonfigurowane i mogłem się zalogować do konsoli a tam szybko zmieniłem ustawienia uruchamiania.
Już włącza się normalnie.
Dzięki, znów naprowadziłeś mnie na trop - nie naprawiaj kuli, działa super, tylko głowy więcej trzeba (mojej rzecz jasna).
musisz szukać w logach a nie to co ci pokazuje panel omv. Jakoś nie wieżę że 3 zainstalowała się sama przy zwykłym upgrade Bo musiał byś przejść z wheeze na jessie i dodać sam repo nowego omv wtedy była by szansa na upgrade
Widzisz sam jak bardzo jestem biegły w tych sprawach. W internetach napisali komendę omv-update - i poszło. Nic więcej.
Zdecydowałem się na to bo na FB OMV było napisane OMV v3.0 już jest - a przez panel, cisza. Stąd ta komenda. (mam zaznaczone testowe repozytoria - może to to).
To polecenie nie zwraca mi nic. Dopiero z dopiskiem -d zaczęło wypisywać (chyba) uruchomione procesy i na końcu ten który miał czkawkę.
Aktualnie pokazuje:
Omv-engined[6316]: Deamon already running (pid=6721).
Z dopiskiem -d różni się tylko [6370].
ii openmediavault 3.0.64 all Open network attached sto
rage solution
ii openmediavault-clamav 3.2.9 all OpenMediaVault ClamAV plu
gin
ii openmediavault-downloader 3.3 all OpenMediaVault downloader
plugin
ii openmediavault-extplorer 1.3.1 all OpenMediaVault eXtplorer
plugin
ii openmediavault-keyring 1.0 all GnuPG archive keys of the
OpenMediaVault archive
rc openmediavault-links 1.5 all OpenMediaVault links plug