Witam. mam 2 problemy, mianowicie:
Witam.
Wpisuje dużo dat do OpenOffice Writer. WSZYSTKIE piszę na klawiaturze alfanumerycznej - wiadomo szybciej. Niestety po wpisaniu dat z przecinkami po sformatowaniu ich jako
format daty program wpisuje domyślną datę - 30.12.99 (pisze 02,02,02 a on zamienia po formacie na 30.12.99) jak to robic żeby mi zamieniał na kropki tylko i format na datę a nie zmienial calej daty.
Do tej pory robię to tak: wpisuje date 020202 a potem caly tekst poprawiam dopisujac tylko kropki - jest szybciej ale to nie jest rozwiazanie. Zaznaczam że wpisując datę 020202 też zmienia tylko już na inne liczby w ogóle z kosmosu oraz kiedy wpisuje z przecinkami 02,02,02 i zaznaczam kolumne tabeli i daje znajdz i zamien to znajduje TYLKO I WYLACZNIE pierwszy znak - innych nie znajduje.
Wymyśliłem już żeby wpisywać w CALCU i tak robie ponieważ tam mogę zatwierdzać datę klawiszem enter numerycznym oraz zmienia już mi przecinki na kropki tylko w obszarze zaznaczenia więc niby problem z głowy ale niestety po wklejeniu tabeli do WRITERa koniecznie chce mnie zmusić do zmieszczenia dużej tabeli na jednej stronie, nie wiem jak go zmusić aby całą tabelę wyświetlał na kilku stronach (na tylu na ilu to jest potrzebne ). Mam OO 2.4.1 PL. Nie chce wracac do Microsoft Word. dziekuje za pomoc.
W dniu 24.06.2008 , o godzinie 12:06 został dopisany post przez zinger123
podaje rozwiazanie dla innych
tabele tworzę w alkuszu kalkulacyjnym , daty z przecinkami a potem zaznaczam kolumnę i daje opcje dodatkowe/tylko zaznaczony obszar i znajdz i zamień “,” na “.”. zamieniam wszystko w daty z kropkami - potem formatuj komorki jako datę. Potem kopiuję cały arkusz do WRITERA dając “ctrl + shift + v” czyli wklej specjalnie i zaznaczam z pola wyboru :sformatowany tekst RTF" w teraz tylko wystarczy zmienić rozmiar tabeli (kolumn) i już.
Dzieki
W dniu 24.06.2008 , o godzinie 12:22 został dopisany post przez zinger123
nadal mnie mega denerwuje to, że w arkuszu kalkulacyjnym nie mogę zaznaczyć całej kolumny i sformatować ją jako DATĘ a potem wpisywać tylko 020202 - sam zmienia na jakies chore liczby a nie na datę 02.02.02. bez sensu (IMHO)