Witam, mam mały problem, i może ktoś się z nim też spotkał i wie jak go rozwiązać. Mianowicie, chce wstawić do Arkusza Calc pakietu OpenOffice dane zewnętrzne z pliku TXT. Chcę tego dokonać, aby możliwa była ich aktualizacja.
W przypadku Excela jest: Dane > Importuj dane zewnętrzne > Importuj dane.
W przypadku Calc z OpenOffice jest: Wstaw > Dane zewnętrzne
Mimo tego w OOo jak wstawie jakieś dane w oknie do wstawiania, bądź podam adres URL to całyczac mam nieaktywny przycisk OK. Czy istnieje jakiś sposób na to? Czy Calc przyjmuje jakieś specyficzne dane?
Jest możliwosć wstawienia danych metodą: Wstaw > Arkusz z pliku… ale to nie jest to oco chodzi, gdyż za każdym razem trzbe a powtarzać z jakiego zakresu ma importować, ustawiać opcje itp, i nie ma aktualizacji automatycznej bądź czasowej.
serdecznie będe wdzięczny, gdyż chce upublicznić arkusz do łatwego inwestowania w papiery wartościowe i fundusze inwestycyjne - taką alternatywę dla płatnych programów, tylko że za darmo, ale w OOo mam problemy, a w Excelu nie chce, bo nie wszystkich stać na pakie MS Office.
Bez przesady, pewnie że kliknąłem… nie działa wg. tego sposobu, nadal przycisk nieaktywny…
inne pomysły?
co do iFundusz i iMakler… bo tak się będą nazywać to są już we wstępnej fazie gotowe… tylko chciałbym zrobić automatyczną aktualizację za pomocą OOo, bo w MS nie mam z tym problemu.
No tak, bo to jest inne wczytywanie, a ja chciałbym przez Dane zewnętrzne
W Excelu jest tak że wstawiasz dane zewnętrze a potem tylko klikasz przycisk aktualizuj i on wczytuje plik zewnętrzny ze wcześniej ustawionymi parametrami (czyli od której linijki wczytac, które kolumny itp). Podobna opcja jest w OOo ale nie zabardzo działa jak widze.
tam są pliki do metastock, *.mst ale to zwykłe pliki tekstowe CSV.
Do arkusza wczytuje dane z danego fundusza, i odpowiednie formuły pobierają te dane z jednego arkusza do drugiego i przekształacają odpowiednio na wykresy, procenty itp.