Witam! Mam pytanie dotyczące openSuse 11.4 ze środowiskiem KDE 4.6. Otóż, posiadam netbooka Samsung N150 z zainstalowanym Windows 7 starter. Netbook posiada 1Gb ram, Intel Atom, dysk 160Gb, grafika zintegrowana. Nie powiem, żeby bił jakiekolwiek rekordy prędkości, a po 4 miesiącach użytkowania zaczyna mnie troszeczkę denerwować (zainstalowałem kilka programów), skonfigurowałem go tak, że już się go bardziej nie da odciążyć…
Moje pytania dotyczą:
-
Czy openSuse 11.4 ze środowiskiem KDE 4.6 spisze się na tym laptopie? (z linux’ów jestem zielony trochę)
-
Czy po zainstalowaniu ww. systemu laptopik zyska na mocy? (odrobinkę prędkości?)
-
Czy jeżeli mam w domu internet z UPC i ruter Asus RT-N10 nie będzie problemu z podłączeniem internetu bezprzewodowo? (a jak będzie w miejscach z hotspot?)
-
Czy instalacja programów wymaga nieskończenie wielkiego wysiłku?
-
Czy ten system jest przyjazny dla użytkownika?
Następnie jest jeszcze jedno co mnie martwi. Otóż system jaki mam (windows 7 starter) jest zainstalowany na partycji ratunkowej. Jeżeli zainstaluje suse na partycji “obok” to potem będę mógł ją usunąć i “przyłączyć” ponownie do windowsa? Czy mając 2 systemy nie będzie to spowalniać komputera? Czy taki zabieg jest trudny? Czy może posłać windowsa w zaświaty na wieczny spoczynek i zasiąść w susełku?
Proszę o pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam