OpenSUSE + KDE4 - brak pożądanej rozdzielczości


(Mateo51) #1

Mój problem polega na niemożności ustawienia pożądanej przeze mnie rozdzielczości.

Mój monitor to LCD 22'' Samsung 2232BW, a karta graficzna Nvidia Geforce 6600. Posiadam zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej, akceleracja i wszystkie efekty działają.

Z racji tego, że rozdzielczość 1680x1050 jest dla mnie zbyt wielka, postanowiłem ustawić rozdzielczość 1440x900 (w ostateczności zadowoliłbym się również 1280x800).

Ustawiłem więc w YAScie tryb monitora 1440x900@60Hz, oraz rozdzielczość 1440x900 (WXGA+)

Zdziwiłem się więc niepomiernie, gdy po restarcie X-ów ujrzałem rozdzielczość 1152x864 (auto). W ustawienia systemowe -> ekran, mam do wyboru tylko tą rozdzielczość (zaznaczoną jako domyślną) i mnóstwo mniejszych aż do 320x240, ale te z wiadomych względów mnie nie interesują.

Dlaczego nie zapisuje pożądanych przeze mnie ustawień i nie mogę zastosować wybranej przeze mnie rozdzielczości ekranu?

Mogę dodać, że w przypadku 1680x1050 nie ma tego problemu - jak potwierdzę takie ustawienia to zapisuje się prawidłowo i po restarcie X-ów jest właśnie ta rozdzielczość. Problem dotyczy wszystkich innych rozdzielczości.

Oto treść mojego pliku xorg.conf :

# /.../

# SaX generated X11 config file

# Created on: 2008-12-28T17:59:11+0100.

#

# Version: 8.1

# Contact: Marcus Schaefer , 2005

# Contact: SaX-User list 

#

# Automatically generated by [ISaX] (8.1)

# PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!

#


Section "Files"

  FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/local"

  FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/Type1"

  FontPath "/usr/share/fonts/URW"

  FontPath "/usr/share/fonts/Speedo"

  FontPath "/usr/share/fonts/PEX"

  FontPath "/usr/share/fonts/cyrillic"

  FontPath "/usr/share/fonts/latin2/misc:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/latin2/75dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/latin2/100dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/latin2/Type1"

  FontPath "/usr/share/fonts/latin7/75dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/baekmuk:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/japanese:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/kwintv"

  FontPath "/usr/share/fonts/truetype"

  FontPath "/usr/share/fonts/uni:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/CID"

  FontPath "/usr/share/fonts/ucs/misc:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/ucs/75dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/ucs/100dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/hellas/misc:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/hellas/75dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/hellas/100dpi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/hellas/Type1"

  FontPath "/usr/share/fonts/misc/sgi:unscaled"

  FontPath "/usr/share/fonts/xtest"

  FontPath "/opt/kde3/share/fonts"

  InputDevices "/dev/gpmdata"

  InputDevices "/dev/input/mice"

EndSection


Section "ServerFlags"

  Option "AllowMouseOpenFail" "on"

  Option "ZapWarning" "on"

EndSection


Section "Module"

  Load "dri"

  Load "dbe"

  Load "freetype"

  Load "extmod"

  Load "glx"

EndSection


Section "InputDevice"

  Driver "kbd"

  Identifier "Keyboard[0]"

  Option "Protocol" "Standard"

  Option "XkbLayout" "pl"

  Option "XkbModel" "microsoftpro"

  Option "XkbRules" "xfree86"

EndSection



Section "InputDevice"

  Driver "mouse"

  Identifier "Mouse[1]"

  Option "Buttons" "5"

  Option "Device" "/dev/input/mice"

  Option "Name" "ImPS/2 Logitech Wheel Mouse"

  Option "Protocol" "explorerps/2"

  Option "Vendor" "Sysp"

  Option "ZAxisMapping" "4 5"

EndSection



Section "Monitor"

  Option "CalcAlgorithm" "XServerPool"

  DisplaySize 478 299

  HorizSync 50-70

  Identifier "Monitor[0]"

  ModelName "1440X900@60HZ"

  Option "PreferredMode" "1440x900"

  VendorName "--> LCD"

  VertRefresh 50-60

  UseModes "Modes[0]"

EndSection



Section "Modes"

  Identifier "Modes[0]"

EndSection



Section "Screen"

  DefaultDepth 24

  SubSection "Display"

    Depth 15

    Modes "1440x900" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 

  EndSubSection

  SubSection "Display"

    Depth 16

    Modes "1440x900" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 

  EndSubSection

  SubSection "Display"

    Depth 24

    Modes "1440x900" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 

  EndSubSection

  SubSection "Display"

    Depth 8

    Modes "1440x900" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 

  EndSubSection

  Device "Device[0]"

  Identifier "Screen[0]"

  Monitor "Monitor[0]"

EndSection



Section "Device"

  BoardName "GeForce 6600"

  Driver "nvidia"

  Identifier "Device[0]"

  Screen 0

  VendorName "NVidia"

EndSection




Section "ServerLayout"

  Identifier "Layout[all]"

  InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"

  InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"

  Option "Clone" "off"

  Option "Xinerama" "off"

  Screen "Screen[0]"

EndSection



Section "DRI"

    Group "video"

    Mode 0660

EndSection


Section "Extensions"

  Option "Composite" "on"

EndSection

Mimo że w xorgu jest zapisana ta rozdzielczość, którą chcę to i tak mam 1152x864 ...

Jeszcze mogę dodać, że po ustawieniu w YAST rozdzielczości 1680x1050, w ustawieniach ekranu w KDE nie mam do wyboru rozdzielczości 1440x900, tylko 1400x1050 i parę mniejszych, ale dostosowanych do formatu 4:3 a nie WS.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.