Ja latam po ulicach Fairhaven City, w NFS Most Wanted Znowu zaczął mi działać klient Origina.
Piszesz o Tabu (nie zmieniaj)? Yast dostarcza taką opcję.
Nie wiem czy coś zmieni wersja portable, ale wiem że dużo programów przenośnych nie może się aktualizować samemu
Na W10 czy linugzie?
Na linugzie. Windowsa nie mam od dobrych 10 lat na domowym blaszaku.
Dzięki ale to nie o to chodzi. Chrome na linuksa się nie aktualizuje sam, tak jak na windzie.
Nie.
Tabu to ‘nigdy nie instaluj’.
Chroniony to ‘nie zmieniaj’.
Ale to i tak nie ma tu zastosowania.
W skrócie problem polega na tym, że instalator openSUSE-owy usuwa z dysku pobrane pliki instalacyjne programów zaraz po ich instalacji. I nie da się tego zmienić.
Czyli np. bez połączenia z internetem nie da się przeinstalować jakiegoś programu.
Lub też nie da się zrobić downgrade jeśli starsza wersja zostanie usunięta z repozytorium, co też właśnie mnie spotkało.
Możesz pokazać jak nazywa się plik z repozytorium Google Chrome, a potem jego zawartość?
EDYCJA:
W pliku /etc/cron.daily/google-chrome masz wyjaśnienie co i jak ustawić.
W pliku repozytorium /etc/zypp/repos.d/google-chrome.repo ustaw:
keeppackages=1
Utwórz pusty plik /etc/default/google-chrome:
# touch /etc/default/google-chrome
Możesz dodać repozytorium będące katalogiem lokalnym, gdzie będziesz wkładać potrzebne paczki.
Jak dla mnie nic tam nie jest wyjaśnione. Nie znalazłbym tej opcji nawet jakbym wiedział czego szukać.
Tym bardziej szacun i dzięki, kiedyś się to jeszcze przyda.
A ten plik /etc/default/google-chrome już tam jest i nie jest całkiem pusty, zawiera jedną linijkę:
repo_add_once=“false”
ale to pewnie bez znaczenia.
Pewnie tak też można, tylko pomijając całą gimnastykę, to póki co, nie bardzo nawet jest co tam wkładać.
W każdym razie … żeby pliki rpm google-chrome-stable-wersja.rpm nie były usuwane z katalogu cache zyppera /var/cache/zypp/packages/google-chrome/ i dostępne do obniżenia wersji w Yast, musisz mieć zdefiniowane repozytorium. O dziwo nie jest tworzone (tak jak obiecujo w /etc/cron.daily/google-chrome, ani w skrypcie poinstalacyjnym pakietu %postinstall).
Tak jak pisałem, jeśli masz plik /etc/zypp/repos.d/google-chrome.repo to ustaw/zmień opcję:
keeppackages=1
Jeśli nie masz pliku to go utwórz, daj taką treść:
[google-chrome]
name=google-chrome
enabled=1
autorefresh=1
baseurl=http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64
type=rpm-md
keeppackages=1
Od tej pory wzsystkie pobrane aktualizacje - pakiety rpm Google Chrome nie będą usuwane z cache zyppera, dopóki sam nie wyczyścisz cache poleceniem:
sudo zypper clean -a
Nie chce mi się szukać poprzedniej wersji google-chrome-stable i nie wiem czy jest gdzieś dostępna. Jeśli gdzieś znajdziesz to wrzuć do katalogu /var/cache/zypp/packages/google-chrome/, ale wcześniej sprawdź czy jest podpisana kluczem GPG firmy Google. Można domniemywać, że jedna wersja w tył będzie podpisana takim samym kluczem jak wersja obecna:
rpm -qi google-chrome-stable
Na przykład:
https://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora_Draft_Documentation/0.1/html/RPM_Guide/ch11s04s05.html .
Tak, wszystko mam dokładnie tak ustawione. Sprawdziłem to od razu i działa.
Jak będzie następna aktualizacja to jeszcze raz sprawdzę dla pewności.
Jeszcze raz wielkie dzięki
A co do wcześniejszej wersji, to oczywiście zanim tu napisałem to też szukałem, na tyle na ile potrafię, ale chyba rzeczywiście nigdzie tego nie ma.
Jeśli aktualizujesz poprzez menedżer pakietów, to stare paczki powinny być przerzucane do cache YAST czy czego tam używasz. Nie wiem jak to wygląda w OpenSuse, ale rozejrzyj się po katalogach w /var/cache , może tam coś ciekawego będzie…
Cache zyppera faktycznie leży w podkatalogu /var/… , ale co z tego, skoro cache był czyszczony po każdej operacji? Dodatkowo, to położenie cache jest konfigurowalne.