Opensuse Tumbleweed - opcja autostartu

Czy jest w Linuxie odpowiednik “windowsowskiego” autostartu? Bo uruchamia mi się jeden program(Calligra) podczas startu systemu, a w programie nie ma opcji żeby to wyłączyć.

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Jakiego środowiska graficznego używasz?

Środowisko graficzne KDE.

Katalogów autostartu może być kilka. Uruchom terminal / konsolę i wyszukaj takie katalogi:

W którymś z tych katalogów będzie plik np. calligra.desktop. Usuń go, przeloguj się.

Sprawdź w ustawieniach środowiska graficznego gdzie są ustawienia dotyczące sesji. Wybierz uruchamianie pustej sesji po zalogowaniu.

Odpalenie pustej sesji spowodowało, że nie tylko Calligra się nie włącza po starcie :stuck_out_tongue: W sumie to dobrze bo system szybciej się uruchamia. Mam nadzieję, że zapora i ważne funkcje startują wraz z systemem :smiley:

W każdym razie, problem rozwiązany.

To jeszcze gwoli wytłumaczenia:

• Calligra uruchamiała Ci się przy starcie, albowiem miałeś prawdopodobnie zaznaczone, by Plasma przy starcie przywracała poprzednią sesję (lub poprzednią, zapisaną sesję) oraz używałeś Calligry, gdy zamknąłeś Plasmę,
  • opcja ta nie ma żadnego wpływu na inne ustawienia tak sesji Plasmy (np. autostart w Plasma, który ustawić możesz w Systemsettings -> Uruchamianie i wyłączanie -> Samoczynne uruchamianie), ani też na ustawienia systemowe (np. zapora itp.); wszystkie te ustawienia pozostały.

No właśnie Calligrę wyłączałem przed zgaszeniem laptopa.

Ale to już nieważne :stuck_out_tongue:

Zniknięcie okna programu nie jest równoznaczne z zamknięciem procesów programu które może potrwać jeszcze kilka sekund.
Zamykam Firefoksa i jak za szybko po zniknięciu jego okna wyłączę komputer to po uruchomieniu pojawi się Firefox.

1 polubienie