[OpenSuse Tumbleweed] Partycjonowanie dysku

Pokrótce:
Po instalacji Windowsa 10 zrobiłem trzy partycje o wielkości 200(systemowy), 300 i 400 GB(ogólnie mówiąc). Przy instalacji Linuxa, OpenSuse chce mi te partycje usunąć. Oczywiście jest opcja partycjonowania ale widząc mnogość możliwości trochę się boję przy tym grzebać.

Zatem: chcę zachować systemową partycję(by mów mieć dwa systemy na laptopie) a partycję 300-gigową chcę przeznaczyć na Linuksa według jego uznania. Powiedzcie mi proszę, jak mam to zrobić by nic nie pokiełbasić.

Nie wg uznania linuksa, tylko wg własnego :slight_smile: Praktycznie każdy instalator linuksa ma możliwość tzw. “ręcznego” pratycjonowania. Tę pozycję wybierz. Wówczas:

1. Zuśka nie będzie Ci proponowała usunięcie czegokolwiek,
  2. Partycję 300GB usuniesz sobie i w jej miejsce stworzysz co najmniej:
    a. tzw. partycję główną z punktem montowania /
    b. partycję domową (punkt montowania /home)
    W zależności od tego co będziesz robił na tym linuksie, a w szczególności czy będziesz tam chciał postawić steam oraz jego gry (IMO nieco bez sensu, skoro masz lepiej na W10), to przeznacz na nią ok. 20GB. Powinno wystarczyć. Reszta - /home
    Dodatkowo możesz, ale nie musisz dać tzw. partycję /swap (choć IMO lepiej nawet stworzyć tzw. swapfile).
    W programie instalacyjnym powinieneś się połapać w chwili partycjonowania po wielkościach partycji. Jeśli nie - to w trybie livecd przecież możesz mieć dostęp do netu, rób zrzuty, wrzucaj tu - ktoś zawsze pomoże, choć trwać może to nieco dłużej niż byś chciał.
1 polubienie

Nie pamiętam dokładnie jakie opcje ma instalator susła, ale najprościej jeśli nie wiesz co robić to zostaw na końcu dysku puste miejsce (pod Windowsem usuń po prostu tą partycję i nie twórz tam nowej) i instalator powinien zaproponować zainstalowanie się w tym pustym miejscu.

Tam jest “zainstaluj na wolnym miejscu” lub coś takiego, ale wówczas tworzy to jedną wielką partycję i nie dzieli na / oraz /home.

I w jego sytuacji wydaję mi się, że to będzie najrozsądniejsza opcja :wink:
Jak się kiedyś dowie o zaletach posiadania osobnej partycji na /home to doczyta jak poprawnie partycjonować dysk :wink:

Jedna partycja dla całego linuksa? Nie. Zwłaszcza dla osoby, która na nim dopiero startuje. Ma być /home :smiley:

1 polubienie

mjetek

Zacząłbyś może od konkretów … Podaj wyniki poleceń - jak root - z livecd:

Wielkiej informacji z wiki nie masz, ale zacznij od tego: https://doc.opensuse.org/documentation/leap/startup/html/book.opensuse.startup/cha.inst.html#sec.i.yast2.inst_mode.partitioning

Wybieram partycje podstawowe, czy rozszerzone?

4 polubienia

Dobra, okazało się to znacznie łatwiejsze niż na pierwszy rzut oka wyglądało. Ogarnąłem to :smiley:

Nie pozostaje mi nic innego jak podziękować za pomoc i ewentualnie schować głowę z powodu “ośmieszenia się” na forum :slight_smile:

Nie ośmieszasz się.