OpenSuse11 X64-wirtualizacja-czym?

witam, pobrałem opesuse11 x64 , nagrałem na płytke i działa ale niechcę go instalować gdyż na codzień używam Visty a pozathym nie chce mi się robiuć dodatkowej partycji…

zainstalowałem virtualbox ale wywala że ta masazyna nie jest 64bitowa, jaki program obsłuży 64bitowego opensuse?

QEmu? Nie korzystam niestety z Visty, więc nie wiem. Oczywiście, to prócz QEmu, musisz zainstalować jakąś nakładkę graficzną.

Czy Vista także jest w wersji 64-bit?

Witam.

Ja posiadam Viste x64 oraz VirtualBox wersja x64 i nie miałem problemów z wirtualizacją opensuse x64 pod tym. Link do VirtualBox x64: http://download.virtualbox.org/virtualbox/2.0.2/VirtualBox-2.0.2-36488-Win_amd64.msi . Z tego co wiem potrzebny jest system 64-bitowy (host pod którym ma działać np. VirtualBox) i program do wirtualizacji tez 64-bitowy.

Raczej w każdym programie do wirtualizacji na systemie 32 bitowym nie da się uruchomić systemu 64 bitowego.

niestety nie…

czyli zostaje mi tylko albo praca z systemem uruchomionym z płyty albo pobranie 32bit…

ps jest opera portable na linuxa?

bo zainstalować w “trybie live” się chytba nie da…

No i zapewne tutaj jest cały problem. Jak maszyna wirtualna może nagle wykonywać kod 64-bit, skoro sam system jest 32-bit? Z tego co mi wiadomo, tak łatwo z tym nie jest…

Ostatnio obiło mi się o uszy, że jakaś wersja jest przygotowywana, ale mogę się mylić.

Myślę, że nie byłoby z tym problemu. Jeżeli dystrybucja jaką posiadasz, ma już zainstalowane odpowiednie biblioteki, które wymaga Opera, to raczej nie będzie problemów z jej zainstalowaniem (oczywiście wszystko wtedy siedzi w RAMie).

a możesz napisać jak ją zainstalować?