Ostatnio zainstalowałem najnowszą Operę czyli wersję 10.50. Jestem z niej niesamowicie zadowolony, no ale mam jeden problem który dosyć poważnie mnie denerwuje.
Sprawa dotyczy TYLKO i wyłącznie przeglądarki Opera i niektórych aukcji na Allegro.
Podczas przeglądania większości ale nie wszystkich aukcji nie wyświetlają się obrazki na samym dole aukcji, zamiast obrazka jest kwadracik z zapisem “Obrazek” - widać to na zdjęciu.
Co najdziwniejsze ten problem występuje ZAWSZE przy PIERWSZYM wejściu na jakąś aukcję, jeśli wejdę na te samą stronę jeszcze raz to wszystkie obrazki się natychmiast ładują. Problem rozwiązuje też odświeżenie tej strony ale jest to męczące.
Szukałem na google i inni użytkownicy mają podobny problem. Były rady aby zwiększyć/zmniejszyć ilość połączeń w Operze lub wyczyścić cookies ale to nic nie pomaga.
Problem występuje TYLKO na Operze, na FF3.6, Chrome i IE8 wszystko jest ok.
Żaden pakiet Internet Security niczego nie blokuje ponieważ po jego wyłączeniu jest to samo.
Mój system to Windows Vista HP SP2 x386 + wszystkie aktualizacje, dodam że na Windows 7 x64 jest to samo.
Wiesz to zależy do łącza. Większość winy spada na nowy silnik. Daj preferncje–>zaawansowane–>przeglądanie–>wyświetl… I tu zależy jaki masz komp,łącze… jak masz dość dobry komp i łącze to daj na bieżąco, a jak trochę słabszy to po upływie 1 sek.
Jak mam 10.10 i mam duzo problemow z allegro np. nie moge edytowac aukcji wizualnie, znaczy dziala tylko powiekszanie tekstu ale juz kolorowanie i zmiana czcionki juz nie + ten problem z obrazkami. Opera nigdy przedtem nie lubila alledrogo. Dlatego uwazam ze jest cos nie tak po stronie operki badz allegro uzywa dziwnych skryptow. Carakan naprawil edycje bo juz dziala ale obrazki nadal wyswietlaja sie losowo.
Moj Komputer 2jajowy - 4gb ram, lacze 1mb, ping 32,
Raz się wgrywają wszystkie a raz tylko część obrazków na stronach w operze np., dobreprogramy.pl wgrywają się raz z subskrypcjami a innym razem napisy są rozjechane i nie ma pewnych obrazków i tylko odświeżanie jakoś pomaga ale też nie za każdym razem.
Dałem na “akceptuj wszystkie pliki cookie” i połączenia na 16/64 ja zalecają (zalecane).Od tej pory wszystko się poprawiło, polecam też aktualizację opery do 10.51 3315 rc3. Chodzi znacznie szybciej i wgrywa wszystko
Wyczyść ciasteczka wszystkie o nazwie allegro : ctrl + f12 -> zaawansowane -> ciasteczka - zarządzaj ciasteczkami / tam wpisz allegro i usuń wszystkie które się pojawią.
U mnie zawsze to pomaga lub wyżej co kolega napisał i ja zacytowałem, czyli :
Od kilku dni siedzę na Ubuntu 10.4 i zainstalowałem najnowszą Opere 10.53 beta i na Linuxie występuje tan sam problem z niektórymi obrazkami na allegro, a praktycznie to tylko ze zdjęciami i miniaturami znajdującymi się na serwerach allegro, pozostałe się ładują.
Więc problem leży tylko po stronie przeglądarki a nie systemu.
PS. Od dnia premiery Ubuntu 10.4 jeszcze nie uruchomiłem Windowsa Polecam wszystkim Ubuntu!