Witam, od jakiegoś czasu korzystam z Opery i postanowiłem ułatwić sobie zadanie i zacząć korzystać z wbudowanego klienta poczty. Gdzieś przeczytałem, że najlepiej do tego nadaje się IMAP, ponieważ jest zintegrowany z Gmail’em. Po przejściu całej procedury byłem dość mocno zdziwiony tym, że w folderze odebrane miałem wiele wiadomości zdublowanych, niektórych nawet po 3 kopie. Googlując natknąłem się na to, że klient poczty pobiera sobie wszystkie etykiety, jednak tych nie mam, więc nie wiem skąd z 30 odebranych wiadomości na gmailu, w operowym kliencie mam ich ponad 70, w tym kilka takich, które już dawno usunąłem… Próbowałem również zmienić ustawienia folderów IMAP, jednak i to nie przyniosło większych efektów. Również na gmailu, próbowałem przeszukać całą pocztę, jednak nigdzie mi się wiadomości nie powtarzają, usunąłem nawet wszystkie wysłane…
Ciekawostką jest to, że postanowiłem usunąć z gmaila wiadomość, którą w Opera Mail miałem zdublowaną. Owszem z gmaila znikła, jednak w kliencie Opery nadal istniały dwie identyczne wiadomości…
Dlatego moje pytanie, co to może być? I jak się tego pozbyć, bo nie będę ukrywał, że rozwiązanie klienta poczty bardzo mi pasuje, jednak jak ma mi pobierać każdą wiadomość w dwukrotnej kopii, to niestety będę musiał z tego zrezygnować…
Sprawdziłem i pobiera mi 150 wiadomości z serwera wp, które kiedyś tam “usunąłem” jeszcze w Outlook Express. Jeśli usuwasz wiadomości w kliencie poczty, to wybieraj Usuń na zawsze
Zrób porządek, skasuj wiadomości z kont i z Opery.
Zrobiłem wszystko oprócz punktu 3. - w zasadzie sobie tego nie przypominam, po powrocie z pracy na pewno to sprawdzę, być może uda się coś zdziałać.
master_zonk6
Zrobienie porządku wydaje się logiczne. Boję się jednak usuwać wiadomości z Opery Mail, gdyż nie chcę przez przypadek usunąć czegoś, do czego potem nie będę miał dostępu z poziomu Gmail. Chciałbym zachować kilkanaście wiadomości, których w Opera Mail mam po 2-3 takie same kopie. Pytanie, które zostawić, a które usunąć, abym miał dostęp do nich z poziomu zarówno klienta, jak i poczty Gmail… Ew. mogę spróbować przenieść je na inną pocztę, usunąć wszystko z obydwu i te najpotrzebniejsze wbić z powrotem. Pół biedy, że nie jest tego aż tak dużo… Ale ogólnie dzięki za pomoc