Opera Mini 5.1 nalicza opłaty przez Wi-Fi!


(Arkem) #1

W najnowszej Operze Mini wchodząc na You Tube i oglądając jakiś materiał mam naliczane opłaty za to.

Natomiast robiąc to samo za pomocą wbudowanej przeglądarki w Nokii, nie. Chodzi mi oczywiście o połączenie telefonu z netem przez Wi-Fi.

Jaka jest tego przyczyna, przecież nie powinno być przy tym połączeniu nic naliczane za transfer!


(Danielm86) #2

wejdz w ustawienia połączeń strumieniowych w telefonie i ustaw profil wi-fi.


(Arkem) #3

Szczerze mówiąc nie wiem o jakie konkretnie ustawienia Ci chodzi? Telefon to Nokia E51 i moim zdaniem jest wszystko skonfigurowane. Wybieram połączenie przez moją sieć bezprzewodową i cały transfer przez nią idzie. Na firmowej przeglądarce wszystko jest OK, a dlaczego przez Operę nie? To chyba jej wina. W ustawieniach Opery niestety nie mogę się doszukać niczego sensownego w tym temacie. Próbowałem ze zmianą protokołu z Socket na HTTP ale bez efektu.


(TheUsh) #4

Koledze chodziło o to, że programy w Javie przeważnie mają oddzielny profil połączenia z internetem niż reszta telefonu. Po prostu w ustawieniach telefonu musisz poszukać wg jakiego profilu łączą się aplikacje Javowe i zmienić go na WiFi. (Co prawda nie wiem jak to jest w Nokiach, ale skoro w innych markach telefonów taki podział występuje, to pewnie podobnie jest i z Nokiami :slight_smile: )


(Mmiszczuk) #5

Konfiguracja nic nie da. Jak chcesz używać YT to musisz używać wbudowanej przeglądarki (nie opery). Na N95 jest to samo.


(Byk 11) #6

Prosty problem.

Wystarczy wejść w realplayera, wejśc w ustawienia, ustawienia strumieniowania, sieć i punkt dostępu w użyciu.

Zmień na swoją sieć wi-fi i gotowe.

PS. Sprawdź czy proxy nie masz także włączonego :wink:


(Arkem) #7

Dzięki MateuszMic , chodziło właśnie o domyślny punkt dostępu strumieniowania w RealPlayerze! =D> :smiley:

Kupę kasy mi zaoszczędziłeś! Innym pewnie też.

Ciekawe tylko dlaczego na firmowej przeglądarce jest inaczej niż na Operze w tej sytuacji?


(Byk 11) #8

We "wbudowanej" przeglądarce flash wyświetla się bez potrzeby uruchamiania programów odtwarzających pliki wideo,

dlatego nie pobierało ci kasy :slight_smile:

Ja mam nokię 5800 xm i był ten sam problem, lecz tak długo siedziałem nad tym aż udało się.