Opera - nie zawsze ładuje strony za pierwszym razem

Witam!

Już kiedyś poruszałem ten temat, ale nie pamiętam czy na tej stronie i nie uzyskałem odpowiedzi. Chodzi o to, że Opera często nie ładuje stron za pierwszym razem, tylko pojawia się coś takiego:

http://img839.imageshack.us/img839/2050/przechwytywaniemh.jpg

http://img819.imageshack.us/img819/4774/przechwytywanie1.jpg

Dopiero po wciśnięciu zaznaczonego linku, bądź odświeżeniu, strona ładuje się normalnie. Dzieje się to na prawdę bardzo często i trochę to irytuje. Myślałem, że z kolejnymi wersjami Opery błąd zniknie, niestety od kilku wersji jest to samo. Dzisiaj zainstalowałem wersję 11 Final z nadzieją, że problem zniknie, lecz niestety się myliłem :/. Instalowałem Operę u znajomych u rodzinki i nigdzie takie coś się nie dzieje. Czego to może być wina? Pozostaje chyba tylko format.

Pozdrawiam serdecznie,

apik

O → ustawienia → preferencje → zaawansowane → sieć

czy masz ptaszka “pozwól na automatyczne przekierowanie” ?

Tak, mam zaznaczoną tę opcję. Dodam, że w żadnej z wersji Opery nic nie grzebałem w ustawieniach. Po prostu tak jak się instaluje tak jest. Właśnie na 3 uruchamiane strony 2 nie wczytały się za pierwszym razem. Muszę znaleźć jakąś rade bo nie chce zmieniać przeglądarki.

To nie wina Opery, tylko sieci. Wygląda to tak, jakby Internet raz działał, raz nie, przerywa.

Nie, internet na pewno nie przerywa bo np w trakcie ściągam jakiś plik i nic się nie dzieje, a powinno też przerwać ściąganie.

Aaaaa, no i na innych przeglądarkach tego problemu nie ma. Sprawdzałem Chrome’a, Firefox’a, IE 8 i 9.

U mnie od lat Operka chodzi bardzo ładnie i płynnie.

Pewnie masz coś z internetem lub systemem.

Mam internet mobilny z orange, też czasem mam takie komunikaty.

Z tym, że ja nie mam internetu mobilnego i tak jak wspomniałem wyżej na innych przeglądarkach takich cudów nie ma :smiley: Chyba pozostaje zrobić format, ale czekam jeszcze na jakies konkretne rady.

Mi coś podobnego się działo, jak używałem internetu poprzez wi-fi, podłączonego do USB.

Dodam jeszcze, że zanim pojawi się błąd w operze, jeśli w trakcie wczytywania, a raczej jego braku wcisnę “Zatrzymaj” [X] i dam Enter, żeby ponownie spróbować wczytać stronę to już wszystko jest OK więc na pewno nie ma przerw w dostawie internetu. Zresztą ostatnio ściągałem z serwera zdjęcia, które udostępnił mój znajomy i ściągania nie przerwało, a błędy wyskakiwały. Ewidentnie jest coś nie tak z Operą, bądź jakimiś ustawieniami sieci czy coś, nie mam pojęcia.

Mam ten sam problem. Wydaje się że to nie jest wina " internetu " lecz przeglądarki. IE 9 lub FF 4 wczytują strony których nie chce wczytać Opera bez problemów.

Odinstalowałem Operę i mam spokój(a miała być taka rewelacyjna).

Podziel się informacją o aktualnie posiadanej wersji przeglądarki, ewentualnie jeśli upgradeowałeś do 11 to powiedz, czy na wcześniejszej wersji także takie coś się stało.

skorzystaj z poradnika i ustaw ilość połączeń względem szybkości łącza

http://www.opera-fanklub.cba.pl/poradni … opery.html

Ja ten problem już mam od kilku wersji!

Ustawiłem ilość połączeń według poradnika na internet większy niż 2Mb, gdyż posiadam 8Mb. Zobaczymy czy coś się zmieni i dam znać.

EDIT: Niestety nie pomogło, dalej to samo :confused:

Ja proponuję Ci skopiować plik wand.dat (w tym pliku Opera przechowuje hasła) w bezpieczne miejsce (nie wiem jakiej wersji systemu operacyjnego używasz, ale w W7 znajduje się on w katalogu “C:\Users\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\AppData\Roaming\Opera\Opera”), oraz wyeksportować zakładki (ew. włączyć synchronizację poprzez Opera Link).

Następnie odinstalować Operę używając Revo Uninstaller, wyczyścić system używając CCleaner oraz Wise Registry Cleaner.

Po tych zabiegach pobierasz najnowaszą wersję stabilną z oficjalnej strony Opery, synchronizujesz zakładki przez Opera Link, albo importujesz je do przeglądarki (zależy jaką opcję wybierzesz przed odinstalowaniem) oraz wklejasz plik wand.dat do podanej wcześniej lokalizacji. To powinno rozwiązać Twój problem.

Już nie raz odinstalowywałem Operę, czyściłem CCleaner’em (gdyż używam tego programu już kilka lat), usuwałem wszystkie foldery, pliki z dysku C związane z Operą, a nawet ręcznie usuwałem z rejestru rzeczy związane z Operą, i dalej nic. Dziwi mnie ta sprawa dlatego, że kiedyś takich problemów z Operą nie miałem, a internet mam ten sam.

Chyba w czasie świąt machnę format C, może coś z tego będzie.

apik , masz Comodo i Avast lub Innego antywira skanującego strony? Jeśli tak to w Comodo ustaw dla Opery regułę Tylko wychodzące zamiast Przeglądarka www

Posiadam Avast’a Free

U mnie przy Avast Pro nie mam takiego problemu, ale kto wie.

Spróbuj zatrzymać na jakiś czas osłonę WWW w Avast i zobacz jak wtedy będzie się zachowywała Opera.

Wyłączyłem wczoraj wieczorem Skanowanie WWW w Avast i nic nie pomogło.

Dodane 26.12.2010 (N) 19:15

Postanowiłem w Święta zrobić format i sprawdzić jaki będzie efekt. Okazało się, że nic to nie dało :confused: dalej Opera czasami nie ładuje stron za pierwszym razem, wiec duże prawdopodobieństwo, że jest to wina internetu tak jak niektórzy podejrzewali, ale teraz ja czegoś nie rozumiem: Czemu na innych przeglądarkach problemu nie ma i dlaczego jeśli “przerywa” według niektórych internet nie przerywa ściągania plików itp. Wychodziłoby na to, że to wcale nie internet przerywa bo inne przeglądarki też by “wariowały” no i przerywałoby ściągnie plików.

Czy ktoś z Was jeszcze ma jakieś pomysły.