Waka
(Waka)
10 Listopad 2016 19:20
Od niedawna po aktualizacji mam dziwny problem z Operą, który nie umiem określić. Przeglądarka zaczęła faworyzować wyszukiwarki. Wpiszę “d” i pierwszym linkiem jest DuckDuckGo, którego nigdy nie używałem, a DP, na które najczęściej wchodziłem spadły na drugie miejsce i są tam na wsze czasy, bo pierwsza pozycja jest zarezerwowana dla kaczki. Dam “w” to zamiast “wykop” jest wyszukiwarka Wikipedii. Idzie to jakoś wyłączyć?
Dasza
(Dasza)
10 Listopad 2016 19:25
Przeczyść historię wyszukiwania programem CCleaner (w programie zaznacz wszystkie opcje oprócz skasuj hasła w operze)
msb156
(msb156)
11 Listopad 2016 04:40
chyba nie da się tego usunąć, to takie ułatwienie w wyszukiwaniu, jak wpiszesz w adresie np. “w Sobieski” to wyszuka informacje na Wikipedii
itp.
rradek
(rradek)
11 Listopad 2016 08:55
Usuń z przeglądarki dodatki oraz z systemu śmieci które zainstalowałeś z innymi programami.
Między innymi dodatek DuckDuckGo
Na drugi raz przy instalacji programów czytaj co instalujesz.
(Pozdrowienia dla Golańskiego, dziś jego dzień może wraz z KODEM śmiało protestować i robić z siebie barana)
Waka
(Waka)
30 Listopad 2016 11:11
Tylko problem w tym, że jest tak jak @msb156 pisze. To jest domyślne “usprawnienie” i wygląda na to, że nie da się je wyłączyć.
Domker
(Domker)
5 Grudzień 2016 00:44
W ustawieniach znajdź sekcję odpowiedzialną, ze wyszukiwarki, a następnie usuń w nich “Słowa kluczowe”, czyli literki przypisane do wyszukiwarek.
Do Google jest przypisane “g”, do Wikipedii “w”. Jak pousuwasz te literki to przestanie faworyzować wyszukiwarki.
Podobnie jest w Vivaldii.
Waka
(Waka)
12 Grudzień 2016 16:14
Domker:
W ustawieniach znajdź sekcję odpowiedzialną, ze wyszukiwarki, a następnie usuń w nich “Słowa kluczowe”, czyli literki przypisane do wyszukiwarek. Do Google jest przypisane “g”, do Wikipedii “w”. Jak pousuwasz te literki to przestanie faworyzować wyszukiwarki. Podobnie jest w Vivaldii.
Tylko jak mam to usunąć? Opera 41 nie pozwala na zmianę skrótu domyślnych wyszukiwarek. Znalazłem w necie, że można zedytować plik JSON z ustawieniami, ale Opera przywraca domyślne wartości.
Domker
(Domker)
12 Grudzień 2016 16:50
Spróbuj zedytować plik JSON i ustaw go “Tylko do odczytu” przy odrobinie szczęścia przeglądarka nie przywróci domyślnych wartości.
angry
(angry)
12 Grudzień 2016 18:13
Sam mam tak samo od bardzo dawna i żeby to ominąć piszę “g w nawiasie” żeby to g zinterpretowało jako google, a nie wyszukało mi w jako wikipedia.
http://prntscr.com/dike3v
Aga30a
(Anitakk85)
13 Grudzień 2016 08:05
Mam ten sam problem i chyba coś źle robię bo żadna z porad nie pomogła więc chyba spróbuje z tym żyć …