Witam, od pewnego czasu testowo korzystam z Opery 10.10. Ale że nigdy wcześniej dłużej nie siedziałem na Operze i nie mam większego pojęcia o jej możliwościach, postanowiłem napisać o moich problemach i spostrzeżeniach. A więc:
-
Czy u was Opera też jest taka wolna? Tzn. sama przeglądarka jako program chodzi OK, ale bardzo długo wczytuje strony. Ustawiałem ładowanie stron, począwszy od wyświetlania na bieżąco, aż po wyświetlanie po 5 sekundach i nic to nie dało. Po używaniu Turbo, Opera po 5 minutach wyłącza je, twierdząc że mam szybkiego neta i nie potrzebuje tego trybu (posiadam łącze 1mb). Ale strony wczytują się naprawdę wolno, nie będę tu porównywał do Chrome czy Safari, bo wiadomo, że są szybsze, ale Opera wczytuje stronki wolniej niż Firefox, ba wolniej od IE, a to już mnie zaskoczyło. Czasami dosłownie widzę, jak przeglądarka ładuje sobie po kolei, najpierw tekst, potem obrazki, buttony itd. Dzieje się tak nawet ze stronami, które wcześniej były otwierane, mają własną historię, ciasteczka itd, no wiadomo o co chodzi. Również po wpisaniu adresu do przeglądarki, np. dobreprogramy.pl, przez chwilę “myśli” i dopiero po 2 sekundach coś się zaczyna ładować. Naprawdę nie wiem co się dzieje, zna ktoś przyczynę tego problemu? Na innych przeglądarkach nie mam takiego problemu, wszystko działa szybko i płynnie. Komp jest wolny od infekcji (dobry i często aktualizowany antywir, często defrag. dysk).
-
Chodzi mi o pasek zakładek. Z tego co widzę, nie ma czegoś takiego w Operze, albo jej odpowiednikiem jest pasek osobisty. Dobrze myślę? Jeśli tak, to czy można zmienić jego wygląd? Bo wygląda po prostu strasznie i kompletnie nie pasuje do ładnego motywu Opery.
-
Czy oprócz widgetów w Operze występują jakieś dodatki? Chodzi mi o takie coś jak addonsy do Firefoxa czy Google Chrome. Bo szczerze, te Operowe widżety są do niczego…
-
Jak w Operze blokować reklamy? Gdzieś czytałem, że w Operze jest wbudowana automatyczna blokada reklam. Ale gdzie ona jest? Wybieram, aby blokowała mi wszystkie elementy, ale mimo to dostaje jakiegoś flasha na całą stronę. Jeśli ktoś mógłby mi poradzić (ALE PO KOLEI!) jak zablokować wszystkie wyskakujące reklamy byłbym wdzięczny.
Proszę o nietraktowanie mnie jak jakiegoś trolla, gdyż są to problemy z którymi nie potrafię sobie poradzić, gdyż nigdy z Opery nie korzystałem. Dla jej starszych użytkowników może nie są one wielkimi problemami, ale dla mnie są. Dzięki za każdą pomoc.