Jeśli coś podobnego było na forum to przepraszam, ja niczego takiego nie znalazłem.
Tak więc - mam problem ze znakami diakrytycznymi w Operze. W wielu polach tekstowych kombinacja alt+litera zwyczajnie nie działa, jakby coś innego było do tego przypisane, chociaż nie jest (a przynajmniej w ustawieniach niczego takiego nie widzę). Jakieś sugestie?
Jak na Windows to sprawdź jak w trybie awaryjnym / czystego rozruchu.
Co to ma do rzeczy? Możemy skupić się na temacie, tj. Operze?
Hej,
Chodzi o to, że może jakiś program ma przypisane te skróty jako funkcyjne i stąd brak brak polskich znaków. Pytanie, czyt tylko dotyczy to przeglądarki czy innych programów też, bo o tym nie wspominałeś.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Nie wspomniałem, bo napisałem wszystko co jest niezbędne :C
- Jakieś dodatki dorzucone do Opery?
- Możesz podać przykładowe miejsca, gdzie znaki diakrytyczne nie działają (linki)?
Brak, dopiero co zainstalowałem.
Jak tak teraz patrzę, to problem jest tylko z “alt + a”, więc na bank jakiś skrót się gryzie - tylko jaki, bo nic się nie dzieje po jego kliknięciu. Co do przykładów - każde pole tekstowe, w tym i tutaj.
Kiedyś spotkałem się z podobnym problemem z sterownikiem do ati (przy czym tam oprócz samego sterownika był ten ichni “panel sterowania”, w którym gdzieś w ustawieniach był przypisany skrót)
Rozumiem, że nikt z Opery nie korzysta i sprawa nie do rozwiązania? :c
Ja korzystam czasami, ale podobnego błędu nie zauważyłem.
PS. To nie Ty oznaczyłeś post jako rozwiązany?
Nie, nie ja - też się zdziwiłem.
Btw - cokolwiek się stało, dzisiaj zaczęło działać. Niczego nie zmieniłem, niczego nie ruszyłem - nic nie wiem
No faktycznie dziwne, bo przecież Opera się nie aktualizowała. Może coś w Windowsie?
A no to odznaczyłem.
Niby instaluję poszczególne kompilacje z Insidera, ale akurat nic nie było póki co. Dosłownie nic nie zrobiłem
EDIT. Ciekawa sprawa, ale póki co rozwiązana
Być może coś mi się pomieszało, ale chyba był taki program, który potrafił odczytać wszystkie skróty wszystkich aplikacji, nie tylko systemowych. Nazwy zapomniałem.
No i tak można szukać bez końca:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/alta-shortcut-problem/b847c1b0-d6d8-4859-a01a-3b1004abd708 .
https://microsoftteams.uservoice.com/forums/555103-public/suggestions/32265802-alt-a-and-alt-s-affecting-polish-character-for-ą .
Już wiem gdzie leżał problem i co się zmieniło - zapomniałem, że w międzyczasie podmieniłem adblockera od Opery na Nano Defendera. W związku z czym ten pierwszy musi z tego skrótu korzystać, ale nie wiem do czego - nic się nie dzieje po jego wybraniu
Nano Defender to nie bloker reklam a dodatek do walki z wykrywaniem uBlock Origin / Nano Adblocker czy tam zbiór skryptów jakie może sobie i AdGuard przerobić i do siebie wrzucić normalnie, by i AdGuarda nie wykrywali; bo mają opcje odpalania jakiegokolwiek skryptu z zaufanych list.
Nie bądź taki do przodu, oczywiście chodziło mi o tandem Nano Defender + Adblocker