Witam,
Mam drobny problem a mianowicie jak rozdzielić operacje w perlu przykładowo mam :
#!/usr/bin/perl
$nowy=“5”;
$nowy2=“8”;
print $nowy+$nowy2;
print $nowy-$nowy2;
A teraz pytanie jak rozdzielić te działania żeby się nie mieszały bo jak tak pisze to nie wychodzi przykładowo z pierwszego 13 a z drugiego -3 tylko to się miesza i perl zwraca 13-3.
Proszę o pomoc.
ra-v
(ra-v)
26 Grudzień 2016 17:34
Musisz dodać “\n” na końcu każdego wyświetlanego wiersza.
Dzięki odpowiedz niby banalna bo wystarczyło dodać znak specjalny a próbowałem choć cos mi wcześniej nie wychodziło i to mnie zmyliło
Jeszcze jedno teraz rzeczywiście działania są oddzielnie ale nie mam wyniku tylko perl dosłownie zwraca np. 5+8 a nie od razu 13 co jest jeszcze nie tak?
bogacz225
(bogacz225)
27 Grudzień 2016 20:26
$nowy=5;
$nowy2=8;
print $nowy+$nowy2."\n";
print $nowy-$nowy2."\n";
//13
//-3
tylko dlaczego potrzebna była ta kropka bo zwykle kropki używa się do łączenia łańcucha znaków w perlu tak ?
Fizyda
(Fizyda)
27 Grudzień 2016 22:36
Nie znam perla, ale zgaduję że to jest znak konkatenacji. Czasami zamiast . jest +
Konkatenacja jest potrzebna ponieważ print wyświetla 1 argument który jest stringiem, pisząc tak:
print $nowy-$nowy2 “\n”
przekazujesz 2 różne stringi, więc albo będzie błąd wykonania albo tylko pierwszy string. Musisz albo zrobić tak:
print $nowy-$nowy2;
print “\n”;
albo użyć konkatenacji w celu złączenia stringów w jednego.
Fizyda:
Nie znam perla, ale zgaduję że to jest znak konkatenacji. Czasami zamiast . jest + Konkatenacja jest potrzebna ponieważ print wyświetla 1 argument który jest stringiem, pisząc tak: print $nowy-$nowy2 “\n” przekazujesz 2 różne stringi, więc albo będzie błąd wykonania albo tylko pierwszy string. Musisz albo zrobić tak: print $nowy-$nowy2; print “\n”; albo użyć konkatenacji w celu złączenia stringów w jednego.
Dzięki za dobre wytłumaczenie, to by pasowało bo w perlu zamiast “+” używa się “.”