Opinia - czas działania telefonu Nokia E51

Witam

Ostatnio nabyłem Nokię E51 i ciekawi mnie WASZ czas działania, czuwania, rozmowy użytkowników takowego telefonU dla porównania?? !!

Telefon jest używany - spory czas był użytkowany jako tel firmowy i cały czas był podłączony pod ładowarkę - od razu wymieniłem baterię na nową, oryginalną…

powyłączałem zbędne 3G, Wifi, blutach, irda - jak potrzebuję to sam włączam.

wyłączony animacyjny wygaszacz, zwykła godzina i data…, jasność zmniejszona - czujnik światła - obszar żółty ( teraz, wcześniej był niebieski) czas podświetlania 10 s; włączony aktywny tryb gotowości

dodatkowo aktualnie brak karty - w tej chwili ale zamierzam się z kupnem 4GB - chyba kingstona z portem na dużą…

Zastanawia mnie to ponieważ w sobotę o 20:00 podłączyłem telefon (wyłączony oczywiście) do naładowania (sformatowaniu baterii 12h),rano w niedzielę o godzinie 10 go włączyłem, już wieczorem widzę że wskazania naładowania baterii spadło o 3 kreski, dziś już jest tylko 3 kreski…

W między czasie upgredowałem na nowy aktualny soft…, troszkę posiedziałem i po wgrywałem aplikacji i próbowałem podłączyć go do internetu przez wifi do kompa z kartą radiową… - nie udało mi się, ale to z tego co mi się zdaje to wyczytałem że telefon pracuje tylko w systemie g a karta ma tylko b ( nie bardzo umiem to wytłumaczyć - coś takiego: standard 800.11 b) ale to już mniej ważne…

Może to nakreśli mi dalsze poczynania z tym telefonem czy mam się zastanawiać czy to normalne jest…

z tego co producent pisze to czuwanie jest do 13dni więc powinien wytrzymać spokojnie tydzień nawet przy śrenim użytkowaniu… tak mi się zdaje…

I tutaj mam do was konkretne pytanie jak widzicie sprawę użytkowania - czasu działania, czuwania i rozmów przez was - napiszcie ile wam wytrzymuje dni w jakim użytkowaniu…

Z góry dzięki za pomoc…

Mam ten sam fonik co ty, nadmienię że to bardzo udana konstrukcja ;p

Jeśli chodzi o baterię to nie jest rewelacyjnie - max 3dni, przy ok 25sms i 5-10min gatki :wink: Czytałem na którymś forum ze gdy przełączymy siec w tryb GSM to bateria będzie dłużej trzymać. Może coś w tym jest ale nie sadze żeby różnica była wielka :wink:

U mnie praktycznie z zerową ilością rozmów telefon wytrzymuje 2-3 dni. Bluetooth wyłączony, WiFi też. Aktywna jest tylko aplikacja ION Battery Meter pokazująca graficznie ile czasu pozostało do rozładowania baterii oraz Blackballer do filtrowania połączeń

Jak każdy (zapewne) posiadacz nowego telefonu, trochę się nim pobawiłeś, poeksperymentowałeś, uczyłeś obsługi, czyli użytkowałeś go dużo intensywniej niż normalnie. Stąd też szybkie rozładowanie baterii. Odczekaj jeszcze kilka, kilkanaście dni i jeżeli bateria będzie wytrzymywała 2, 3, może czasami nawet 4 dni to będzie to normalny wynik dla tego telefonu

Odnośnie formatowania (czy formowania, wiadomo o co chodzi) baterii. Cytat z instrukcji obsługi telefonu:

Sprzedawca proponował mi, abym (w miarę możliwości) sformatował baterię. Ja jednak uważam, że warto stosować się do instrukcji Nokii - chyba najlepiej wie jak użytkować sprzęt, który produkuje. Ładowanie baterii trwa ok. 2 godzin.

U mnie bateria wytrzymuje 3, czasem nawet 4 dni. W tym czasie rozmawiam kilka minut, wysyłam z 10 SMSów, ale dość dużo siedzę w internecie (tylko GPRS i Edge). Aplikacji też mam zainstalowanych całkiem sporo (JbakTaskMan podaje 110 uruchomionych procesów). Te 3 dni zupełnie mi wystarczają. Nie ma co przesadzać, że bateria musi trzymać 2 tygodnie.

Bateria unormuje się dopiero tak za miesiac. Za wczesniej zeby mowic ze krótko trzyma. Ja zawsze stosuje metode po 3*12godzin w ladowarce pozniej normalne ladowanie i nigdy wiekszych problemow z bateria nie miałem. Nie słuchałbym bzdur że baterii się już nie formatuje. PO ZAKUPIE ZAWSZE POWINNO SIE SFORMATOWAC BATERIE. To NAPEWNO nie zaszkodzi (są odpowiednie czujniki ) w ladowarce i baterii. Kiedyś jak kupiłem nowego Alcatela 556 z salonu to przez pierwsze 2 tygodnie trzymał tak po 2 dni. Po miesiącu trzymał tak 4 dni. A poźniej potrafil jak mało rozmawiałem to nawet z 6 dni wytrzymać ale ładowałem pierwsze 4*po 12 godzin (pomimo że w instrukcji pisało tylko że okolo 3 godzin) Moim zdaniem warto 3-4 pierwsze ładowania poświęcić żeby potem bateria dłużej nam służyła =D>.

I pamietaj że aplikacje w tle zżerają bardzo dużą ilość energii. Popatrz taki program do baterii NON STOP. Kontroluje jej zawartość sprawdzając ją…

Nie formatuje tylko formuje. Nigdy nie formowałem baterii w żadnym fonie i trzyma tak jak trzeba.

Dokładnie tak. Bzdurą jest formowanie baterii w aktualnych telefonach. One są formowane fabrycznie a taką zabawą można uszkodzić ogniwa. Najlepiej sobie poczytać u specjalistów z http://www.batteryuniversity.com a nie opowiadać bzdury o jakimś formowaniu wprowadzając innych w błąd :evil:

Co do baterii: ona sama odcina dopływ prądu, gdy zostanie naładowana. Więc raczej nie da się jej przeładować (chodzi mi o nowsze baterie typu Li-Ion).

Ja napisałem że BATERII NIE PRZEŁADUJESZ bo masz czujniki w ladowarce, baterii itd… Wiec to dłuższe ładowanie napewno jej nie zaszkodzi ale czy pomoże? hmm. Szwagier razem z moim ojcem kupili sobie razem samsunga s7330, tata ładował dłużej na początku a szwagier nie formował tej baterii. Ojcu trzymała ta bateria 4-5 dni a szwagrowi 2 dni max…przy podobnej intensywności używania telefonu. Spokojnie można więc formować i NAPEWNO JEJ TO NIE ZASZKODZI

Kiedyś może i trzeba było formować baterie dziś nie ma takiej potrzeby. Po co trzymać telefon na ładowaniu skoro bateria już się nie ładuje? Coś to da? Według mnie to głupota.