Opóźnione włączanie komputera


(pozdro) #1

Witam

OStatnio komputer dziwnie się uruchamia, a mianowicie gdy wciskam przycisk zasilajacy komputer startuje i po ok. 3 sekundach gaśnie, po czym samoczynnie się włącza. Wcześniej miałem inny problem, bo gdy wciskałem przycisk to włączał się dopiero po 5 sek. Jak to naprawić? CFG w podpisie


(niezDarek) #2

może w taki spsób BIOS u ciebie wykrywa,testuje urządzenia

czy jak był nowy,prosto ze sklepu dział się to ??

jedyne co mi przychodzi do głowy to reset BIOSu

ale na razie tego ni rób może ktoś zna inny nie tak drastyczny środek


(Kabuto1378) #3

płyta oparta jest na chipsecie Intel P-35 i niestety ten typ tak ma (patrz Abit ip35). Być może aktualizacja biosu coś pomoże ale nie wiem. np. poczytaj tu http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/ ... ,id,42250/

sprawdź też recki płyt na tym chipie np. na egielda.com.pl


(Dwajs) #4

Mam płytę Abita i mam tak samo, więc nie masz czym się martwić :slight_smile:


(Mateusz 931) #5

Przecież z podpisu wygląda na to że ma Asus'a P5K a nie Abit'a .


(Błażej) #6

Co nie zmienia faktu że jest na P35 i tzw 2nd boot jest rzeczą normalną


(Kabuto1378) #7

dzięki błażej, chciałem coś dosadniej napisać ale ugryzłem się. gierciu musisz sie do tego przyzwyczaić.


(pozdro) #8

jakoś będzie, tylko mnie to dziwi, że najpierw było tak:

odpalam kompa i gdy już miał się pojawić ekran startowy komp się restartował

potem było że dopiero kilka sekund po naciśnięciu przycisku komp startował

teraz jest tak że dwa razy startuje

słyszałem o podwójnym bootowaniu płyty i chcę wiedzieć, czy da się to jakoś usunąć?

bo jeżeli nie to trudno...trzeba będzie się przyzwyczaić ;]

i trochę mnie to dziwi że ten 2nd boot tak dziwnie się przejawia i to w inny sposób ;D

dzięki za pomoc


(system) #9

NORMALKA :!: :!: :!: Prawie wszytskie płyty główne od roku 2003 posiadają DUAL-BIOS. W przypadku dłuższego odłączenia od gniazda zasilającego komputer wystaruje z opóźnieniem. Dlaczego? Bios zostanie skopiowany do drugiej pamięci w celu późniejszego przywrócenia (w razie awarii lub nie prawidłowego funkcjonowania urządzeń). Możesz co prawda wyłączyć tą opcję w BIOS`ie, ale osobiście odradzam. Nie raz uratowało Wam to życie, nawet o tym nie wiedząc. Proponuje się przyzwyczaić.


(pozdro) #10

już wiem co może być przyczyną...podczas startu wyskakuje komunikat, że system nie znalazł pliku C:/WINDOWS/boot.ini

Mógłby mi ktoś go podesłać?


(Maniekz1985) #11

Sam sobie możesz taki boot.ini zrobić.

Otwierasz notatnik(to jest domyślny boot.ini dla XP Professional):

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

gdy masz XP z SP2(intergra) lub osobno instalowany

kopiuj wklej i zapisujesz z rozszerzeniem ini(typ plików wszystkie) i wsio.

A poza tym: Właściwości Mój komputer -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> Ustawienia -> Uruchamianie systemu -> Edytuj

tam możesz edytować plik boot.ini