Oppen Office Calc - liczby do potęgi

Witam, mam problem, w oppenofficie mam jakąś funkcję i wyskakuje mi np liczba 1,27E-003 wiem, ze to jest 1,27*10^(-3) i chciałbym, aby w taki sposób wyświetlało mi wyniki, ręcznie jest to nie do wykonania ponieważ jest tego multum. Z góry dziekuję z pomoc.

Podejrzewam że tak samo jak w MOffice - zaznacz w kolumnie format liczb “naukowy”

Niestety nie, własnie teraz mam naukowy i mam liczby w formie 1,27E-003.

Przestaw na ogólny, albo liczbowy. :slight_smile:

brak efektu

U mnie na takich stawieniach działa poprawnie:

zrzutekranurvi.th.png

mam odgórnie nakazane aby liczby były w formacie “liczba *10^n” więc nie uszczęśliwia mnie ogromna ani zaokrąglona liczba

Koledzy wyraźnie nie wiedzą co to jest postać wykładnicza liczby, natomiast zapis 1,27E-003 oznacza 1,27*10 do potęgi -3 i jest to właśnie zapis wykładniczy, gdzie E oznacza podstawę 10 w systemie dziesiętnym, czyli to, o co ci chodzi.

to samo jest napisane w pierwszym poście.

więc jakbyś mógł to pomóż mi aby liczba była wyświetlana w taki sposób jaki chcę, dziękuję

Ani Excel. ani OO nie mają możliwości pokazania wyników formuł z indeksami górnymi lub dolnymi, dlatego przyjęto taki sposób zapisu.

Wydaje mi się, że jedynym sposobem aby liczby postaci 1,27E-003 były zapisane jako: 1,27*10^(-3)

to napisanie makra które dokona takiej zamiany. Oczywiście ten nowe zapisy będą już tekstem czyli nie da się na nich wykonywać obliczeń. Makro polegało by na podmianie litery E na wyrażenie: “*10^” i umieszczeniu wykładnika w nawiasie gdy jest ujemny i bez nawiasu gdy jest dodatni.