Oprogramowanie do Monitorowania pracy komputerów

Poszukuje oprogramowania do monitorowania pracy kilku komputerów w firmie.
Są to sprzęty które mają chodzić 24/7.
Zwykłe komputery z windows 10. Mają ograniczony Internet poprzez odgórny sprzętowy firewall - działa na nich jeden konkretny dozwolony adres www oraz pliki pdf z serwera lokalnego.

Szukam jakiegoś monitora który powiadomi mnie (mail), że komputer został wyłączony.
Testowałem spiceworks lecz często pokazuje że host offline pomimo, że host normalnie działa.
Może być coś z instalacją jakieś końcówki na sprzęcie.

Ktoś ma coś sprawdzonego?

A zwykły ping ?
Albo skrypt na monitorowanym hoscie z mailem ?

Cześć, ja u siebie w firmie testowałem Zabbixa (ma swojego agenta na Windows), który służy do monitorowania urządzeń po SNMP i nie tylko.

Teraz mamy odgórnie narzuconego Centreona. Zasada podobna - jednak tutaj odpytuję switcha o port i jak wykryje host down to wysyła maila

Nagios, Munin, Zabbix.

Zabbix. Co prawda to bardziej urzadzenia sieciowe i serwery, ale hosty też można monitorować.

Potrzebujesz tylko jakiś serwer/VM z dowolnym systemem linuksowym (najprościej stawia się to na Gentoo :wink:). Na serwerze stawiasz bazę PostgreSQL, serwer Zabbix, Apache lub Ngix do GUI Zabbiksa. Na hostach instalujesz agenty i to wsio.

Jeśli masz router Mikrotika, to najprościej wykorzystać Netwatch, jeśli interesuje Cię tylko czy host żyje. Zabbix zgłasza wszystko.

Stawiać serwer na samo powiadomienie że host down?

Używać ping, aby zalewać maile falszywymi komunikatami?

Przeczytaj drugi akapit. Jesli powiadomka ma być tylko o tym czy host żyje wystarczy proste narzędzie netwatch.

Wszystko zależy jak kolega podchodzi do tematu. Czy chce wiedzieć kiesy host jest down, czy chce tym downtime też zapobiegać. Zabbix nie tylko powiadomi, że host się wyłączył, że usluga zdechla, dysk się przepelnił albo ukega uszkodzeniu, że CPU się zbyt mocno grzeje itp. Kolega może jeszcze nie wie, że to może mu się przydać. Na co się zdecyduje czy kombajn, czy ping, jego wybór.

Harmonogram zadań i wysyłka maila przy zamykaniu komputera.
Ale nie działa na reset

To już lepiej postawić Zabbiksa.

No właśnie z tym SNMP mam mieszane uczucia. Napisałem, że są to zwykłe kompy a generalnie są to komputery decydowane na produkcje które mają jakieś płyty główne OEM i jakieś dziwne podzespoły.
Przy zwykłym pingu pokazuje, że komp niby offline a faktycznie działa (mam wszędzie VNC do zdalnego działania).
Najgorszy jest też przypadek jak komp strzeli bo np. padło zasilanie, zacznie się resetować i zawiesi się na etapie Bios. Karta sieciowa działa, w sieci go widać ale faktycznie komputer nie ma odpalonego systemu.

Szukam czegoś co komunikuje się aplikacja na kompie - aplikacja główna na serwerze. Wtedy mam pewność, że na kompie działa normalnie system a nie tylko karata sieciowa.

Co do infartuktury: wszystki switche cisco w wersji enterprise. Serwer plików, drukarek, aplikacji Windows Serwer 2016.

Albo np. co godzinę mail że dana aplikacja działa ?

http://www.suiviperf.com/zabbix/index.php
Agent zabbixa na windows. Zwraca komunikat jak agent jest nieosiągalny 5 minut i nie komunikuje się po snmp

1 polubienie

Jednym slowem Zabbix jest tym czego szukasz.

Na hostach agenty, na WS VMka z serwerem Zabbix.