Oprogramowanie szpiegujące

Cześć,
Chciałbym się dowiedzieć czy w moim służbowym laptopie jest zainstalowane oprogramowanie śledzące/zapisujące moje działania na komputerze.
Daję screeny z procesów i usług.
Z góry dziękuję za pomoc.

A tu usługi, przepraszam za post pod postem ale ograniczenia dla nowych użytkowników uniemożliwiły mi wstawienie 5 zdjęć w jednym poście.

Co do szpiega z krainy deszczowców nie wypowiem się.

Natomiast masz zdublowane czytniki plików PDF: Adobe Acrobat i Sumatra PDF.
Może warto jeden odinstalować?

Jak na co dzień wypełnia interaktywne formularze co w przeglądarce Firefox 86 / Chrome 89 dalej są martwe, to raczej lepiej zostawić Adobe i go aktualizować.

Jak już wymieniać to pewnie na jakiś Foxit Reader lub PDF-XChange Editor a Sumatrę trzymać do lekkiego i “szybkiego” podglądu (bo pewnie pozostałe 3 to kobyły włączające się około 2 sekund i dłużej).

Dowiedz się co to zdalny dostęp. Masz komputer kliencki zarządzany przez Administratora. W kazdym razie powinieneś mieć tak przez niego skonfigurowany byś cyrków w firmie nie narobił.
Windows potrzebne narzędzia do tego ma. Choćby powershell a jak administratorowi mało to użyje powershell empire. Oczywiście można stosować jakieś zewnętrzne aplikacje.

Zewnętrznych aplikacji monitorujących na tych zrzutach nie widzę. Jednak pamiętaj, że administrator może mieć dostęp do twojego komputera przez zdalny dostęp przez sam system operacyjny i nie potrzebuje do tego zewnętrznych narzędzi. Dlatego dokładnie może wiedzieć co się dzieje na tym komputerze.

Na liście widzę klienta FortiClient (https://www.forticlient.com/downloads)
Zobacz sobie, jakie ma funkcje (na stronie producenta)
W każdym razie od administratora zależy (i polityki firmy w tym zakresie), co będzie chciał zobaczyć. W każdej chwili może sięgnąć po logi lub na bieżąco monitorować jak wykryje jakieś nieprawidłowości.
Pamiętaj, że pracujesz na sprzęcie służbowym, a nie prywatnym.

Skoro to nie twój laptop, a pracodawcy to wedle ustawy ma prawo wiedzieć co na nim sie dzieje a ty masz używać go tylko w celach służbowych…
Jak masz wątpliwości czy komputer nie został jakiś obcym wirusem zainfekowanych powinieneś się zgłosić do pracodawcy niech firmowy technik zajmie się tym laptopem profesjonalnie, a tobie da w zamian inny zastępczy. Na którym będziesz dalej “PRACOWAŁ”

Pozatym te screeny niczego nie dowodzą wirusy potrafią ingerować w procesy i zmieniać kod więc np taki zainfekowany process explorer.exe będzie tak samo na liście widniała nie zainfekowany explorer.exe

Przy takich sprawach trzeba zrobić audyt systemu a nawet w tedy można łatwo przeoczyć wirusa.

Bardziej chodzi mi o to że w świetle prawa pracodawca powinien poinformować mnie że jest zainstalowany taki program do śledzenia. Nie mam zamiaru robić czegoś co wykracza poza obowiązki służbowe.

W świetle prawa sprzęt jest pracodawcy i pracodawca nie musi cię informować co instaluje na własnym sprzęcie. To jego sprzęt nie twój.
Nie może natomiast wykorzystywać go do szpiegowania cię. Na przykład bez twojej wiedzy obserwować cię przez wbudowaną kamerę czy podsłuchiwać przez mikrofon. Ale bez twojej wiedzy może dowolnie śledzić co robisz na komputerze i do czego go wykorzystujesz.

Przeczytaj umowę o pracę, tam powinno być wszystko napisane. Ja u swoich klientów stosuję to rozwiązanie https://www.manageengine.com/. Czy informują pracowników to nie interesuje mnie, mam zlecenie od właściciela. Generalnie jak jesteś w sieci firmowej to bez oprogramowania na twoim kompie służbowym można wyśledzić co robisz w sieci, np. korzystając z urządzeń palo alto jak to robi urząd miasta lublin.