Oprogramowanie Windev

Hej znacie może takie oprogramowanie Windev? Słyszałem, że strasznie szybko się w tym pisze a w dodatku można pisać w składniach C++, C#, Java? Ktoś to zna? Można podobno pobrać wersję WINDEV EXPRESS darmowo na stronie http://windev.pl, tam podanych jest trochę szczegółów ale nie za bardzo to rozumiem. Może lepiej zacząć od czegoś innego? To podesłał mi kolega. Warto to ściągnąć?

p.s. dopiero zaczynam programować

Znacie coś z tego może?

Dzięki za odpowiedzi.

Powiedziałbym że zbędny śmieć. Visual Studio Express, Netbeans, Codeblocks, Eclipse, MonoDevelop - to są ok środowiska

Dzięki nnick, wiesz może czy w którymś z wymienionych przez Ciebie można kompilować do Android? I jeszcze jedno pytanie, bo zamierzam zrobić coś co będzie łączyło się z bazą danych, a ci z Windev reklamują się że mają darmową nieograniczoną bazę…można czymś to zastąpić? Trochę czytałem o tym i z tego co pisali na forum można użyć SQL Express czy coś takiego ale chyba tylko do 2GB…jakoś tak. Czemu śmieć :slight_smile: ?

Śmieć bo to w sumie przez nikogo nie wspierane IDE.

Do Andka: zarówno Eclipse jak i Netbeans się nada. A do baz danych: postaw sobie coś na darmowym Postgresql i zarówno w Javie jak i w .NET się z nim dogadasz

Rozumiem, zastanawiam się nad tym bo kumpel mnie namawia. U nich w firmie programuje się tylko w tym i są tacy zachwyceni, że raporty szybko się i ta baza darmowa, faktycznie trzeba pomyśleć również nad czymś innym. A jeżeli chodzi o tą darmową bazę postgresql to ona nie jest tylko internetowa? Jest również wersja lokalna tego? i nie ma żadnych ograniczeń jakbym chciał dalej odsprzedać oprogramowanie?

Chodzi o to że muszę napisać aplikacje stand alone na kompa a potem zrobić na bazie tego stronę z php. Kumpel mówi że w tym windev wystarczy przekompilować voila działa, no coś tam tylko pozmieniać…w Eclipse też da radę jakoś przekompilować?

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Lokalna baza? SQLite jest Public Domain, zatem możesz sobie z niej korzystać bez większych zmartwień o licencję (oczywiście musisz przynajmniej o wykorzystaniu jej wspomnieć w dokumentacji programu). A “przekompilowanie” - jak aplikację napiszesz tak będziesz miał, przeportowanie aplikacji z desktop na webową to nie jest tylko kwestia przekompilowania

lokal22 zapomniałeś jeszcze napisać, że jesteś producentem tego oprogramowania, a Twoja wypowiedź to zwykły spam.

hixohe sherlock’eu jak na to wpadłeś / wpadłaś nieźle musiało ci tam zaiskrzyć pod tą kopułą, że Wymyśliłeś taką teorię spiskową :)? Pytałem o to oprogramowanie na dwóch forach i na dwóch forach w końcu dostałem taką samą odpowiedź, że jetem producentem tego oprogramowania. Powiem Wam szczerze, że bardzo bym chciał być producentem takiego oprogramowania i na tym zarabiać a niestety nie jestem a zarabiam na czymś całkowicie innym. Zamiast wymyślać teorie spiskowe weźcie się do roboty i napiszcie jakieś środowisko do pisania i na nim zarabiajcie, żeby tacy ludzie jak ja nie mieli problemu z wyborem.

Dodane 20.05.2012 (N) 14:36

Dzięki nnick, wczoraj ściągnąłem eclipse i jak na razie zaczynam się tym bawić, nie jestem tylko pewny tej bazy czy na pewno mogę sobie jej używać bez problemów.

dodam że w piątek pisałem do polskiego dystrybutora Windev i o dziwo bardzo szybko odpisali. Na polski rynek weszli niedawno, ale dostałem również info, że dużo już firm ze względu na aplikacje korporacyjne z innych krajów posiada to narzędzie. Wersji Express można używać bez ograniczenia jak i bazy danych HyperFile SQL czy coś takiego. Pomagają podobno również jak ktoś ma pytania do wersji darmowej express.

p.s. czy robiłeś może coś ze strony GETAK? wczoraj wpadła mi w ręce na 4programmers, zlecenia dla programistów.

Jeszcze raz dzięki z odpowiedź nnick.