Hej znacie może takie oprogramowanie Windev? Słyszałem, że strasznie szybko się w tym pisze a w dodatku można pisać w składniach C++, C#, Java? Ktoś to zna? Można podobno pobrać wersję WINDEV EXPRESS darmowo na stronie http://windev.pl, tam podanych jest trochę szczegółów ale nie za bardzo to rozumiem. Może lepiej zacząć od czegoś innego? To podesłał mi kolega. Warto to ściągnąć?
Dzięki nnick, wiesz może czy w którymś z wymienionych przez Ciebie można kompilować do Android? I jeszcze jedno pytanie, bo zamierzam zrobić coś co będzie łączyło się z bazą danych, a ci z Windev reklamują się że mają darmową nieograniczoną bazę…można czymś to zastąpić? Trochę czytałem o tym i z tego co pisali na forum można użyć SQL Express czy coś takiego ale chyba tylko do 2GB…jakoś tak. Czemu śmieć ?
Śmieć bo to w sumie przez nikogo nie wspierane IDE.
Do Andka: zarówno Eclipse jak i Netbeans się nada. A do baz danych: postaw sobie coś na darmowym Postgresql i zarówno w Javie jak i w .NET się z nim dogadasz
Rozumiem, zastanawiam się nad tym bo kumpel mnie namawia. U nich w firmie programuje się tylko w tym i są tacy zachwyceni, że raporty szybko się i ta baza darmowa, faktycznie trzeba pomyśleć również nad czymś innym. A jeżeli chodzi o tą darmową bazę postgresql to ona nie jest tylko internetowa? Jest również wersja lokalna tego? i nie ma żadnych ograniczeń jakbym chciał dalej odsprzedać oprogramowanie?
Chodzi o to że muszę napisać aplikacje stand alone na kompa a potem zrobić na bazie tego stronę z php. Kumpel mówi że w tym windev wystarczy przekompilować voila działa, no coś tam tylko pozmieniać…w Eclipse też da radę jakoś przekompilować?
Lokalna baza? SQLite jest Public Domain, zatem możesz sobie z niej korzystać bez większych zmartwień o licencję (oczywiście musisz przynajmniej o wykorzystaniu jej wspomnieć w dokumentacji programu). A “przekompilowanie” - jak aplikację napiszesz tak będziesz miał, przeportowanie aplikacji z desktop na webową to nie jest tylko kwestia przekompilowania
hixohe sherlock’eu jak na to wpadłeś / wpadłaś nieźle musiało ci tam zaiskrzyć pod tą kopułą, że Wymyśliłeś taką teorię spiskową :)? Pytałem o to oprogramowanie na dwóch forach i na dwóch forach w końcu dostałem taką samą odpowiedź, że jetem producentem tego oprogramowania. Powiem Wam szczerze, że bardzo bym chciał być producentem takiego oprogramowania i na tym zarabiać a niestety nie jestem a zarabiam na czymś całkowicie innym. Zamiast wymyślać teorie spiskowe weźcie się do roboty i napiszcie jakieś środowisko do pisania i na nim zarabiajcie, żeby tacy ludzie jak ja nie mieli problemu z wyborem.
– Dodane 20.05.2012 (N) 14:36 –
Dzięki nnick, wczoraj ściągnąłem eclipse i jak na razie zaczynam się tym bawić, nie jestem tylko pewny tej bazy czy na pewno mogę sobie jej używać bez problemów.
dodam że w piątek pisałem do polskiego dystrybutora Windev i o dziwo bardzo szybko odpisali. Na polski rynek weszli niedawno, ale dostałem również info, że dużo już firm ze względu na aplikacje korporacyjne z innych krajów posiada to narzędzie. Wersji Express można używać bez ograniczenia jak i bazy danych HyperFile SQL czy coś takiego. Pomagają podobno również jak ktoś ma pytania do wersji darmowej express.
p.s. czy robiłeś może coś ze strony GETAK? wczoraj wpadła mi w ręce na 4programmers, zlecenia dla programistów.