Optiplex 755 zasilaczcze

Dzień dobry mam Zasilacz h275p-01 który się spalił a ten zasilacz jest bardzo drogi w zakupie czy mogę kupić ten niższy model czyli h275p-00 poniżej linki do specyfikacji zasilaczy

H275-00- https://allegro.pl/oferta/zasilacz-dell-275w-745-755-h275p-l275e-d275p-sff-8902824077?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery±+Wybrane+kategorie&ev_adgr=Podzespoły+komputerowe&gclid=CjwKCAjwvZv0BRA8EiwAD9T2VREWT1emUYCP2S1FDr7zkJgtzegepXJkZRDXvSRjZHYSeFaIq7LTmxoCDa4QAvD_BwE

h275-01 https://allegro.pl/oferta/275w-dell-h275-01-hp-l2767f3p-100-ok-5to-9028460163

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi na ten temat będę wdzięczny jeśli byście mi pomogli

… a jesteś pewien,ze nie pociągnął reszty komputera…?
Powiem Ci, że watpie by te zasilacze były nowe, czy w stanie idealnym.
Jak musisz, to zobacz, czy zwykłe SIlentium ATX z buda nie kupisz taniej, ewentualnie poszukaj takich w normalnym sklepie, bo to w najlepszm razie 10 letnie leżaki magazynowe…

Nie jestem pewien że nie pociągnął całego kompa wolę kupić zasilacz używany za 40 zł
Niż nowy za 250zł dlatego się pytam czy mogę kupić ten tańszy

… masz na ten płycie złącze 24 pinowe? Jeżeli taki, to do testu możesz uzyć dowolnego zasilacza, a mówie dlatego, że kupisz używanego gruchota i dalej nie będzie wiadomo: padnięty komputer, czy sprzedawca wysłał padniety zasilacz. :wink: Jeżeli zasilacz ma takie samo złącze, to powinien działac z Twoja płytą dowolny…

Dowolny będzie działać, ale sądząc po rozmiarach starego zasilacza, to obudowa SSF.

Czyli zasilacz musi tylko mieć 275 w i 24 linowe wejście i tylko tyle więc mogę kupić ten słabszy model mam stary zasilacz 24 pinowy ale to noname ale boję się że komputer się spali😉

Jaka moc? Jeżeli w tym komputerze nie masz ządnej karty graficznej, to praktycznie możesz stawiać w lotka na spalenie. :wink: Myślisz, ze te uzywane zasilacze sa wiele lepsze od Twojego? Jedyny problem, że do środka go nie upchniesz… ale i uruchomisz dzisiaj, niew czwartek. :wink:

Możesz brać ten tańszy, tylko sprawdź czy pasuje do twojego komputera.
Takie biurowe sprzęty często są dostępne w wielu rozmiarach np. tower, minitower, desktop, sff itp.

Na pewno nie jest to zasilacz do komputera w obudowie tower, więc musisz sprawdzić czy to desktop czy sff.

Jedyny problem z tym że ten zasilacz no name ma 400 w i waży 900 g wie nie wiem czy mu zaufać

Mój to sff

Ale mam sprawdzić parametry czy wymiary?

wymiary, ewentualnie zapytać sprzedawcę z jakiego to jest modelu.

… a zaufałbys uzywanemu, 10 letniemu zasilaczowi z Allegro…? Dla mnie oba są równie ryzykowne, z tym, że jeden masz gratis w domu. :slight_smile:

… a drugi napalony kupisz do padnietej płyty i zostaniesz z ręka w nocniku. :wink:

Musi pasować wyjście zasilacza do płyty głównej.
Moc ma drugorzędne znaczenie (w pewnych granicach oczywiście, zależy też od poboru na odpowiednich “liniach”, ale to pomińmy), gdyż nie ma znaczenia czy do komputera o poborze 150 W wstawisz zasilacz o mocy 300 W, 500 W, czy 180 W. To jest moc maksymalna, zasilacz zawsze może dać mniej.