Optymalizacja dokumentów strony WWW


(TheAdriano) #1

Cześć,

Ostatnio dość dużo czasu poświęcam tworzeniu stron WWW, takich stron robionych od zera, od pustego pliku tekstowego. Dużo korzystam z różnych poradników, skryptów, kawałków kodu. Kilka razy spotkałem się z takimi praktykami np. w JS, że gdy pobieram taki skrypt, to znajdują się tam dwa pliki- jeden z ładnie ułożonym kodem drugi tak jakby w "jednej linii".

1) Czy taka praktyka ma jakoś przyspieszyć wykonywanie skryptów?

2) Czy można optymalizować tak dokumenty HTML, PHP, CSS?

3) Czy są do tego jakieś programy?


(jacko1998) #2

1) Tak, taka praktyka ma na celu przyśpieszyć wykonywanie skryptów.

2) Chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby dokument HTML, pisać w jednej linijce. Z JS(nie wiem dokładnie, ale cyba po coś się stosuje _ ; _ ) i CSS tak samo.

3) Co do CSS zapoznaj się z LESS-em, on kompiluje cały kod CSS do jednej linii. W necie jest dużo TuTków :wink:

-- Dodane 02.10.2013 (Śr) 21:24 --

Sam też zaczynam przygodę z webmasterstwem, więc w razie problemów możesz pisać na PW :wink:


(mario@) #3

1 - Taka praktyka ma na celu przyspieszenie pobierania plików - pozbywasz się zbędnych znaków.

2 - Dokumentów php nie ma sensu, natomiast html/css/js/itp. jak najbardziej.

3 - Zamiast programów lepiej napisać sobie skrypt w np. php, który parsuje stronę przed wyświetleniem.Odwiedzający widzi kod np. w jednej linijce, bez komentarzy, bez zbędnych spacji itp., a Ty masz dalej oryginał w jednym pliku.

Taka optymalizacja ma na celu zmniejszenie rozmiaru pliku a co za tym idzie zmniejszenie czasu pobierania go przez użytkownika. Często (jeżeli jest to możliwe) pliki js łączy się w jeden i wtedy dopiero optymalizuje.

Inne sztuczki na optymalizację stron to np. łączenie grafik w jedną całość, przycinanie zdjęć przed wysłaniem do użytkownika itp.


(jacko1998) #4

Taka technika nazywa się CSS Sprites :wink:


(TheAdriano) #5

Dobra, dzięki wielkie. Wasze odpowiedzi w zupełności wyjaśniły mi wszystko co chciałem wiedzieć. :slight_smile:


(Drobok) #6

wydłużają ich wykonywanie :stuck_out_tongue:

Co do wspomnianego przez mario@ parsowania przez php. Lepiej sobie stworzyć cache i nie parsować ich za każdym razem (zmniejsza to obciążenie serwera). Zmieniasz zmienne / klasy itd na jednoliterowe zmniejszając wagę całej strony. Co do css sprites, warto też ładować tylko to co potrzebujesz (przy dużej witrynie ładowanie wszystkich grafik do jednego pliku mija się z celem). Możesz też je wysłać w formie tekstowej / łącząc to czego aktualnie potrzebujesz po stronie serwera.