Cześć. W domu mam internet światłowodowy (300/30 Mb/s), który podłączony jest na strychu do routera od operatora nieznanej mi wcześniej firmy HALNy. Router ten rozprowadza po kablu sygnał do 4 gniazdek w 3 sypialniach i salonie, dzięki czemu mogę do ściany wpiąć kabel RJ-45 i podpiąć go do innych sprzętów. O ile po kablu strat nie ma żadnych (zrobiłem kilka pomiarów w Ookla i pobieranie waha się w granicach 330 Mb/s, a wysyłanie 35 Mb/s - nie wiem czy to prawda, bo oznaczałoby to wyższe prędkości niż w umowie), o tyle WiFi jest już słabe, bo sieć 2.4 GHz chodzi jako tako, a tej 5 GHz na telefonach w ogóle nie wykrywa (pokazała się raz na służbowym laptopie, ale nie dało się z nią połączyć). Spodziewałem się tego i jeszcze przed przeprowadzką kupiłem na próbę router TP-Link Archer C6. Po kablu na Ookla osiąga taką samą prędkość jak bezpośrednio z gniazdka, w pokoju w którym router jest podłączony prędkość jest niemalże taka sama jak po kablu, ale już w innych pokojach jest różnie. Na tym samym piętrze przez 2 ściany w najdalszym kącie z 330 spada na 80 Mb/s, na dole w salonie jest jeszcze gorzej (co ciekawe wysyłanie trzyma się na poziomie około 30 Mb/s w całym domu). Postanowiłem zanieść ten router na dół do salonu, a na górę w jego miejsce spróbować czegoś innego (tak do 3 stów, po lekturze tego testu, wezmę chyba TP-Link Archer C80). Chcę zapewnić jak najlepsze działanie WiFi w całym domu, dlatego mam kilka pytań:
-
Obecnie mam w domu 2 sieci, jedna jest generowana przez router operatora, druga przez TP-Link. Czy działanie obu jednocześnie może negatywnie wpływać na jakość działania WiFi? Trochę boję się przedobrzyć i kombinować z tworzeniem jednej sieci dla całego domu. Na forach sporo jest podobnych pytań, ale nie do końca wiem czy odpowiadają one na pytanie jak postąpić w przypadku takiej instalacji jak moja (z tymi gniazdkami RJ-45 w ścianie, routerem na strychu itd.). Byłbym wdzięczny za jakiś artykuł/film na YT, który Waszym zdaniem najlepiej pasuje do mojej sytuacji. Tego TP-Linka którego zamierzam dokupić będę chciał na pewno powiązać z tym obecnym, obawiam się tylko grzebać w HALNym.
-
W TP-Link mam taką opcję jak Smart Connect. Zamiast sieci 2.4 GHz i 5 GHz tworzy jedną i łączy sprzęt z tą, która zapewnia największą prędkość. Teraz to wyłączyłem, bo nie wiem, czy nie wybierze mi szybszej nawet jeśli ta będzie znacznie mniej stabilna (może przy 300 Mb/s nie ma to znaczenia bo 2.4 GHz i tak obsłuży taką prędkość). Czy ktoś zna to rozwiązanie i ma jakąś radę czy warto z niego korzystać?
-
Najchętniej zrobiłbym tak, że ten router ze strychu emituje tę samą sieć co obecny TP-Link, bo wpisałem już hasło do wszystkich telefonów, przystawek, dekoderów i telewizorów, a na pewno sygnał z niego dochodzi lepiej niż z HALN-ego. Domyślam się jednak, że takie coś byłoby błędne. Jeśli nie i gdyby się dało, to jakbym miał dobrą instrukcję, to odważyłbym się nawet pogrzebać w tym panelu webowym od operatora.
-
Router od operatora ma 4 wejścia, ale w domu gniazdek RJ-45 jest 6 (obecnie 2 kable leżą niepodłączone na podłodze strychu). Czy jeśli kupię jakiś switch za 100-150 zł z dodatkowymi wejściami, to czy narażam się na jakieś straty w przypadku tych gniazdek, które trafią do switcha?
Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.