Witam
Mam netbooka Samsung N130, oraz zainstalowałem na nim Windows 7 Ultimate. Jak mogę go zoptymalizować, aby pożerał mniej ramu, aktualnie pożera 500-600 mb ; (. Co mam zrobić, aby zmniejszyć to?
Pozdrawiam
Witam
Mam netbooka Samsung N130, oraz zainstalowałem na nim Windows 7 Ultimate. Jak mogę go zoptymalizować, aby pożerał mniej ramu, aktualnie pożera 500-600 mb ; (. Co mam zrobić, aby zmniejszyć to?
Pozdrawiam
Zainstaluj program TauneUp Utilities 2010. On pomoże Ci zmniejszyć zużycie ramu…
Dobrym sposobem jest tez wylaczenie niepotrzebnych uslug oraz programow uruchamianych wraz z systemem poprzez msconfig i services.msc.
To bardzo mało.
Cieszyć się.
Nie sadze abyś uzyskał znacząco niższy wynik. Chyba, że wyłączysz wszystkie zbędne usługi i procesy włącznie z bajerami wizualnymi typu: Aero czy Gadżety.
Aero wyłączone, usługi indeksowania wyłączone, zoptymalizowałem trochę system, i na razie pożera 400-600 mb ramu ; /. Ale i tak nie jest źle
U mnie ze wszystkimi bajerami włączonymi pobiera nie wiecej niz ~500MB ramu, chyba że wlącze jakąś aplikacje co potrzebuje dużo RAMu (np. CorelDRAW, Photoshop CS4), to wtedy nawet sięga użycie do 700-800MB.
W takich przypadkach najlepiej użyć pendriva (4-8GB) i funkcji ReadyBoost.
Piwollo-ready boost działa tylko przy małych ramach.1GB, tak więc nie na wiele mu się to zda.A co do Twojego zużycia ram’u to bardzo mało Ci pobiera toż tylko się cieszyć i chwalić a nie narzekać:)
Pamiętaj, że wszystkie programy tego typu też obciążają ram pracując w tle.
Pierwsze co to wywal nie potrzebne programy z auostartu.
To przecież może sobie ustawić żeby nie startował z systemem i załączać go wtedy, jeżeli będzie potrzeba…
A więc jeżeli program nie jest włączony to w jaki sposób optymalizuje ram?
Optymalizacja polega n czyszczeniu ramu lub zwiększeniu pliku stronicowego. TauneUp Utilities 2010 defragmentuje ram
Miałem to na myśli, że program mu wskaże, które programy można wyrzucić z autostartu co przecież zmniejszy zużycie ramu…
Wystarczy wyłączyć usługi,wyłącz programy które uruchamiaja się ze startem systemu.
Dobra koniec tematu. Windows 7 zostawię sobie tylko tak dla bajeru na netbooku. Wolę Windows XP Professional SP2 Oczywiście bez programów producenta ; ), tylko same sterowniki