Mam taki problem: mam grafikę, którą w Gimpie wyeksportowałem do .PNG, ale ten plik zajmuje dużo miejsca i chciałbym go trochę “polepszyć”, no i tutaj zaczynają się schody bo nie wiem za pomocą jakiego programu można zmniejszyć rozmiar PNG-a.
A takie programy istnieją np: OptiPNG i PNGCrush ale (no właśnie jest “ale”) te programy są textowe (tzn. nie mają graficznego interfejsu) i nie za bardzo chcą współpracować z WinXP.
No i teraz moje pytanie: Czy zna ktoś jakieś dobre (najlepiej darmowe) narzędzie do optymalizacji PNG, oprócz OptiPNG i PNGCrush (jeśli takowe istnieją oczywiście).
zależy do czego chcesz użyć tego *.png. Jeżeli zależy ci na przeźroczystości tła, to musisz wiedzieć , iż pewne przeglądarki mogą go źle interpretować i otrzymasz szare tło.
Przeźroczyste tło możesz uzyskać eksportując ten obrazek do formatu *.gif
*.png jest zazwyczaj duży ponieważ zapisuje 256 kolorów (chyba ) + informację o przeźroczystości
*.gif zapisuje podstawowe barwy i kolory trochę się różnią od oryginału (dla potrzeb neta wystarczy)
wielkość obrazka możesz zmniejszyć zmiejszając wymiary obrazka
Format PNG, czyli Portable Network Graphics, został stworzony z myślą o wykorzystaniu m.in. do prezentowania grafiki na stronach WWW. Z powodzeniem może on zastąpić fromat GIF - także stosuje kompresję bezstratną, a w dodatku jest bezpłatny. Używanie formatu PNG we własnych programach nie wymaga zakupienia licencj - tak jak ma to miejsce z formatem GIF. W dodatku PNG nie ogranicza liczby kolorów do 256 (co ma miejsce w formacie GIF). Najważniejsze jest jednak to, ze przy jednakowej liczbie kolorów pliki PNG są nieco mniejsze niz GIFy zawierające taką samą grafikę.