Optymalizacja sprzętu, długi start, wolny RAID


(Asiulka Ns) #1

witam, mam komputer w takiej konfiguracji:

Intel Core i7 920 2.66 GHz BOX

Płyta główna GIGABYTE EX58-UD5

Pamięć: Patriot VIPER SERIES, DDR3, 12GB, PC3-12800, 1600MHz, 6x2GB

Karta graficzna: Gigabyte GTX275, PCI-E 2.0, 896MB GDDR3/448bit, TV-Out/DVI-I

Dysk twardy: Samsung SP2504C 250GB SATA 2, Seagate ST3160815AS 160GB SATA 2, Samsung HD321KJ 320GB SATA 2

Zasilacz: CHIEFTEC CTG-550-80P, 550W

da się jakoś podkecić ten sprzęt ? procesor czy coś ewentualnie zoptymalizować kości RAM

druga sprawa zrobiłam RAID0 z obu dysków Samsung, domyślnie zaproponował mi konfigurator pojemność ok 430GB chodż wiem że zawsze tworzy sie max wielkość najmniejszego dysku i tak też zrobiłam, maksymalną prędkość HD Tune pokazuje mi 130MB/sec chyba troszkę za mało nie uważacie ?

trzecia sprawa od włączenia do pojawienia sie czegokolwiek, czyt. ekranu co włącza się BIOS itp mija za każdym razem jakieś 15sekund, niewiele ale zawsze coś trzeba gdzieś przestawić zrobić by nie trwało to tyle, póżniej wywala ekrany do konfiguracji RAID co już poczyniłam i niepotrzebne to mi obecnie, co też chwilę trwa, da sie to wyłączyć ?


(Veers) #2

A czemu niby trzeba by go podkręcać ?

Nie - ponieważ pomijając producenta i pojemność - to są kompletnie różne dyski, i ustawianie ich do pracy w RAID - moim zdaniem mija się z celem.

Jesteś PEWNA że to trwa 15 sekund ? (odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom jest bardzo ważna)

Oczywiście że da - wystarczy rozmontować RAID i wyłączyć jego obsługę w BIOSie.....


(Asiulka Ns) #3

Jesteś PEWNA że to trwa 15 sekund ? (odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom jest bardzo ważna)

tak ze stoperem mierzone i waha się w granicach 14-17sekund


(Semtex) #4

Co do BIOS, czy podczas ładowania go pojawia się tylko logo czy szereg napisów, tzw, POST screen?

Z tym ładowaniem to w sumie nie wiele się da zrobić bo to jest zależne od samego BIOS, przykładowo u mnie czas od włączenia zasilania do startu bootowania systemu trwa więcej niż start samego systemu (SSD) :wink:

Taki urok RAID, o ile sam system działa szybciej w RAID o tyle sam start systemu się wydłuża przez to :wink:


(Veers) #5

Przed włączeniem i skonfigurowaniem macierzy RAID, komputer uruchamiał się szybciej (w sensie: normalnie)?


(Asiulka Ns) #6

po dołożeniu trzeciego dysku tak sie stało, po odłączeniu go, resecie BIOS'u pozostawało dalej tak samo długo, nie wróciło nic do normalności, bez różnicy czy są wpięte dwa czy trzy dyski, z macierzą czy bez


(Veers) #7

"Trzeci dysk" - niewiele mi to mówi. Natomiast jeśli coś takiego stało się po podpięciu dysku, i sytuacja nie wróciła do normy po odpięciu dysku (reset BIOSu akurat niewiele ma to do rzeczy, a wręcz nieco zaciemnia sytuację), to głównym podejrzanym staje się dysk, kontroler lub kabel łączący oba te urządzenia. Możliwe jest również że BIOS odczytał i ustawił jakoś dziwnie parametr "Delay for HDD".