Wiem że kiedyś zrobiłem wielką głupotę. Kilka lat temu jak zacząłem tworzyć stronę, dodawałem sporo plików multimedialnych typu fotografie, mp3 czy animowane gify. Z biegiem czasu wiele zaczęło się zmieniać i publikowałem artykuły, które znacznie bardziej przyciągały czytelników. Użytkownicy pozostawiali komentarze co sprawiło że strona ożyła.
Nie będę obwijał w bawełnę, planuję odchudzić serwis z multimediów, ponieważ oprócz pustego ruchu i potężnego transferu, absolutnie nie wnoszą nic pożytecznego dla strony, więc stały się tylko problemem. Chciałbym jakoś umiejętnie bez drastycznej szkody dla serwisu pozbyć większości plików.
Przekierowania nie wchodzą za bardzo w grę ponieważ dotyczyłoby to aż 50k linków. Jak to wygląda przedstawiam poniżej.
Statystyki transferu z 10 dni
jpg Image 737,612 46.2 % 42.82 GB 44.1 %
gif Image 164,634 10.3 % 32.30 GB 33.3 %
mp3 Audio file 118,159 7.4 % 9.22 GB 9.5 %
png Image 71,348 4.4 % 2.96 GB 3 %
jpeg Image 5,278 0.3 % 724.62 MB 0.7 %
Mam pytanie do specjalistów, czy jest sposób żeby po usunięciu plików strona nie ucierpiała aż tak bardzo w Google?
CDN przeważnie działa tak że przekierowuje użytkownika do najbliższego serwera według lokalizacji i tu pojawia się problem. Rozważałem wcześniej uruchomienia CDN, ale jak się okazuje robot Google będzie indeksował każdą zmianę adresu z hostów CDN .
Problem chciałem też w ten sposób rozwiązać i napisałem profilaktycznie temat na DP żeby się upewnić i tak jest że dla robota google będzie zawsze innym adresem.
Trudno będę musiał tak czy siak odchudzić stronę, więc usunę 60 % tych plików, niech się dzieje co ma się dziać. Domena stara 8 letnia to może google boot szybciej wyniucha zmiany i niedziałające urle wywali z indeksu.
Wiem że można w ten sposób, płatna usługa Cloudflare ma coś takiego i chyba Amazon. Korzystałem z darmowego pluginu Photon, który jest całkowicie nie konfigurowalny.