Pamięć RAM jest po to aby jej używać. Nie chciałbyś chyba widzieć przeładowań interfejsu i czekać na wczytanie programu ze swapu. U siebie mam uruchomioną tylko przeglądarkę i użycie pamięci wynosi 2.6GB przy Win 10 Pro build 15063. Chwilę wcześniej miałem uruchomione pare pamięciożernych programów, to podnosi wynik.
Dopóki nie widzisz komunikatów tego typu http://www.covingtoninnovations.com/michael/blog/1310/131023-Photoshop.jpg niespecjalnie przejmowałbym się użyciem pamięci RAM, szczególnie że w twoim wypadku nie wygląda źle. Procesor również jak widać się nudzi.
Czyli jak tam czasem mi pisze, że zużycie procesora wynosi 3% pamięci 37% albo czasem 40% i dysk 1% tzn. że jest ok ? Też mam kompilacje 15063 Wszystko jest wporządku i nic nie ruszać tak ?
Np. Program IObit unistaller pokazuje mi coś takiego jak widać na screenie poniżej.
Co powinienem zrobić ? czy nic z tym nie robić ?
System zacznie zwalniać i przerzucać dane z pamięci RAM na swap gdy ram będzie zajęty w 80 procentach. Taka sytuacja podejrzewam nie wystąpi u Ciebie, o ile nie uruchamiasz kilku maszyn wirtualnych naraz, nie pracujesz nad dużymi plikami graficznymi/wideo etc. Procesor w spoczynku, podobnie jak dysk powinny być używane jak najmniej. W twoim wypadku tak właśnie jest z tego co podajesz.
Z programami do optymalizacji nie przesadzaj na pewno. Zbędne pliki możesz usunąć systemowym narzędziem czy darmowym Ccleaner. Narzędzie do defragmentacji jest już w systemie. Usuwanie błędów rejestru niczemu nie służy, a sterowniki najlepiej pobierać ze stron producentów sprzętu zamiast wgrywać przypadkowe wersje.
@Longhorn2009
naprawde 2,9Gb na samej przeglądarce w win10?
A ile masz wsadzone ram?
Pamiętam jak Win7 miał 0.99Gb-1.1Gb zaraz po uruchomieniu jedna karta w firefoxie.
Właśnie ostrzegłeś tym postem wszystkich graczy!
Jak ktoś z biedy wstadzi single wymagane minimum czyli 4gb albo 2x2gb to dla GTA nic nie zostanie…ejj.
Zapamiętam to sobie.
Centrum akcji w programach firmy Iobit pełni role reklamową ,nie przejmuj się tym 
ni mniej ni więcej tylko namawiają na instalacje kolejnych programów z ich portfolio .Zrobisz jak zechcesz jednak przestrzegam przed Diver Booster ,ten program potrafi nabruździć w systemie . Generalnie z instalacją nowszych sterowników lepiej nie przesadzać ,nie zawsze nowsze znaczy lepsze.
Zużycie nie jest złe , ni widzę tu powodów do zmartwień.
Tak to wygląda teraz u mnie http://imgur.com/a/Kf47S
jak widać różnice są niewielkie a mam uruchomioną przeglądarkę, w tle gra muza i nic złego się nie dzieje 
Czyli jednym słowiem nic nie ruszać i żadnych sterowników nie aktualizować jak to pokazuje program IObit ?
Zastanawiam się jeszcze czy takie aplikacje zainstalowane na moim laptopie takie jak Facebook czy twitter czy gamefirst IV są potrzebne czy można to odinstalować i nic się nie popsuje ?
Zastanawiam się też nad czymś takim jak Microsoft OneDrive. Czy to jest potrzebne ? czy ktoś z Was tego używa do czegoś ? czy można to też odinstalować ?
Aplikacje jak Twitter ,Facebook pochodzą ze sklepu Microsoftu i możesz je odinstalować ,GameFirst to program Asusa więc zrobisz jak uważasz , http://www.shouldiremoveit.com/gamefirst-iv-176674-program.aspx .
Natomiast OneDrive można wyłączyć .
http://techformator.pl/jak-wylaczyc-odinstalowac-onedrive-skydrive-windows-10/
1 polubienie
Nie rozumiem słowa "zrobisz jak uważasz " gdyż ja sam nie wiem co zrobić z tym gamefirst IV - zostawić czy odinstalować. Dlatego pytam was o konkretną odpowiedź.
Natomist OneDrive jak wyłączę tylko to potem w razie czego mogę znów włączyć ?
Czy lepiej odinstalować całkiem ?
GameFirst to firmware zainstalowane przez producenta ,niech się wypowie jakiś użytkownik Asusa .
Jeśli uruchamia się razem z systemem to wyłącz ,jeśli nie to komu to przeszkadza ,soft zajmuje niewiele miejsca.
Jak wyłączysz OneDrive zawsze możesz go włączyć ,zresztą po każdej dużej aktualizacji Microsoft i tak zazwyczaj przywraca pierwotne ustawienia i trzeba wyłączyć jeszcze raz 
Moja rada wyłącz.
1 polubienie
A powiedz mi proszę bo jest taki program WPS Office czy jest on darmowy i mogę sobie go zostawić ?
Czy jest to tylko wersja 30 dniowa i potem już przestaje działać ?
Zauważyłem też, że jest coś takiego jeszcze:
a) uzyskaj office
b) outlook 2016
c) PowerPoint 2016
d) preferencje językowe pakietu office 2016
e) office 2016 upload center
Czy to jest potrzebne ? - pewnie to jest wersja 30 dniowa i potem już nie skorzystam z tego jeśli tego nie kupie. Wiec nie wiem czy lepsze wps office czy office 2016 ?
Jeszcze mam takie coś jak co mnie zastanawia też: Vulkan Run Time Libraries 1.0.42.1 (x64) co to jest i czy jest mi to potrzebne do czegoś ? czy mogę odinstalować ?
Na żadnym ze screenów nie widać “zużycia” ani procesora ani pamięci.
Zapytałem z Ciekawości. Cieszę się i czekam na odpowiedź na pozostałe moje pytania.
Nie było mnie sorki
Jeśli chodzi o WPS Office to program po zakończeniu 30 dniowego triala przechodzi z automatu na wersje darmową ,tu masz porównanie wersji darmowej i płatnych wariantów
https://www.wps.com/office-compare
masz zresztą wszystko opisane na dobrych ,przeczytaj też komentarze użytkowników
https://www.dobreprogramy.pl/WPS-Office,Program,Windows,28152.html
a) uzyskaj office
b) Outlook 2016
c) PowerPoint 2016
d) preferencje językowe pakietu office 2016
e) office 2016 upload center
To tylko zachęta Microsoftu ,wszystko jest płatne 
Czyli WPS Office sobie zostawić, natomiast te produkty, które jak twierdzisz są “tylko zachęta Microsoftu” i są płatne to je odinstalować i wszystko będzie dobrze ?
Czy wtedy w WPS będę mógł sobie wszystko normalnie jak w wordzie czy w excelu ?
Jeszcze mam takie coś jak co mnie zastanawia też: Vulkan Run Time Libraries 1.0.42.1 (x64) co to jest i czy jest mi to potrzebne do czegoś ? czy mogę odinstalować ?
Vulkan to odpowiednik DirectX’a ,pewnie zainstalował się z aktualizacją sterowników grafiki ,zostaw nie usuwaj ,może kiedyś się przyda ,chwilowo to taki rozwojowy soft .
WPS to pakiet Office, masz tam Edytor Tekstu Writer ,arkusz kalkulacyjny Spreadsheets,i program do prezentacji Presentation. ,Tak możesz wszystkiego normalnie używać 
Jeśli chodzi o wywalenie tych zajawek Microsoftu to możesz je śmiało usunąć ,pewnie wrócą i tak przy kolejnej dużej aktualizacji jak Redstone 3 ,chyba będzie we Wrześniu 2017.
Edit: ,Muszę kończyć ,dobranoc 
Jeszcze proszę powiedz mi skąd pobrać spolszczenie do WPS office ?
CCleaner i można wywalić, ale potem jeden wpis odpowiedzialny za one drive folder w Explorerze i nie pamiętamy o chmurze M$. xD
Nie wiem czy chodzi tobie o spolszczenie programu? ,czy Polski słownik?.
Jeśli chodzi o Spolszczenie to sprawdź w ustawieniach czy Masz dostępną wersje PL , jeśli nie ,to najlepiej odinstaluj ,restart kompa ,pobierz i zainstaluj Polską wersje
https://www.wps.com/download
Kliknij na rozwiń pod Download i przewiń aż znajdziesz język Polski ,dopiero wtedy pobierz , z tego dużego Download ,jak klikniesz z małego poniżej będzie Angielska wersja 
Jeśli chodziło jednak o Polski słownik sprawdzający pisownie to pobierzesz go z tej stronki , plik zip
pl_PL.zip http://wps-community.org/download/dicts
Instalacja słownika krok po kroku 
- W edytorze Writer otwórz dowolny dokument np DOC ,w języku Polskim rzecz jasna ,jeśli nie ma PL słownika tekst będzie miał czerwone podkreślenia .
- Jeśli WPS Office zainstalowany jest w domyślnej lokacji to znajdziesz go tu
C:\Użytkownicy\nazwa_użytkownika\Appdata\Local\Kingsoft\WPSOffice\9.1.0.5247\office6\dicts
3.Otwórz zawartość tego foldera i zobaczysz tam kilka słowników ,Pl brak więc utwórz tam nowy folder o nazwie pl_PL następnie rozpakuj do niego zawartość pliku pl_PL.zip
- Przejdź do okna edytora Writer i kliknij kartę Recenzja , teraz naciśnij przycisk Sprawdzanie pisowni i z rozwiniętego menu wybierz Ustaw język .
5.W otwartym oknie Ustawianie języka sprawdzania pisowni wskaż język Polski(Polska) i kliknij
Ustaw jako domyślny.
- Wróć do okna edytora z otwartym dokumentem , jeśli Polski tekst nie jest jż podkreślony to znaczy że słownik działa