Witaj.
Mam spory problem nad którym głowie się już dłuższy czas, ale zupełnie nie mogę sobie z nim poradzić. Dlatego proszę Cię o pomoc.
Zadanie:
Zaprezentować możliwość kopiowania cyklicznego (np. co 5 minut) danych z jednej bazy danych do drugiej za pomocą DBLINKa.
Opis problemu:
Mam dwie bazy danych. (nie jestem tego pewny bo korzystam z darmowej wersji XE) Mam po prostu dwóch użytkowników. Mini i Lukas. Mam też połączenie dblink miedzy nimi z użytkownika mini o nazwie mini_lukas. DBLINK chyba działa bo mogę spokojnie dostać się z użytkownika mini do tabel użytkownika lukas. Nie mam jednak żadnego pojęcia jak skopiować z tabel użytkownika lukas danych do tabel użytkownika mini. Zwłaszcza cyklicznie co 5 minut.
I tutaj proszę o pomoc. Bo już nawet nie wiem gdzie o tym szukać jakichś informacji czy przykładów. Może znacie jakieś dobre kursy lub przykłady takich działań, z których można się tego nauczyć, a może ktoś umie mi to rozpisać i na podstawi tego przykładu zrozumiem jak to działa.
Tylko jest jeszcze jeden haczyk. W wymaganiach projektu mam poradzić sobie z konfliktami typów danych. Chodzi o to, że schematy baz danych nie są identyczne. Na przykład w tabeli użytkownika lukas mam imie i nazwisko (np. Jan Kowalski-Nowak), a w tabeli docelowej użytkownika mini mam tylko kolumnę osoba gdzie zapisuje jedynie pierwsza literę imienia, kropkę lub podkreślenie _ i nazwisko do 10 znaków. W tym przypadku j.kowalski-n.
Chce się tego nauczyć a po prostu nie wiem gdzie szukać. Włóczyłem się po internecie, ale większość przykładów czy kursów nie zawiera tak zaawansowanych przykładów z dobrym objaśnieniem.
Bardzo proszę o możliwe szybka i obszerną pomoc.
Z góry dziękuję
Łukasz