Witam. Mam problem z WIFI
Jak widać sieć na Up ma 2x więcej niż Do i często mam skaczący ping z 3-10ms do 300ms co jakieś kilka minut na 10-15 sec i wraca do 10ms . teoretycznie wifi6 powinno śmigać z 10x szybciej a ping też szaleje. mam kartę z silnymi antenami i pełny zasięg.
W Fanbox 6 przestawiałem na 2.4Ghz na 5Ghz i nic ciągle słaby transfer Do. Transfer jeszcze bym wytrzymał ale ten ping to tragedia przy graniu w FPSy można tylko przyglądać się jak grają inni
Jaki masz model karty sieciowej WIFI?
Ergo wysokie prędkości powyżej 200 Mbit (stabilne) można uzyskać tylko przez kabel Gigabit Ethernet. WIFI ma straty, zakłócenia i potencjalną niestabilność.
Sprawdź pod kablem Ethernet czy problem nadal występuje.
Tez przyjrzał bym się karcie sieciowej w kompie.
Zmieniłem na stałe na 2,4Ghz i ping się uspokoił. Ale dalej prędkość do jest 2x mniejsza niż up. Dziwne bo te wifi 6 miało być takie super a wyniki w sieci g, n i AC są takie same jak w ax
Ale masz kartę sieciową w komputerze z obsługą WiFi AX?
3 ms ping i się narzeka. Ja mam 20ms w LTE.
Nie czytałeś wątku? Mam 3ms a za chwilę 300 ms
Uroki wifi. Czasem wystarczy, że sąsiad uruchomi kuchenkę mikrofalową…
Kuchenka nie działa na 5GHz.
Bardziej bym podejrzewał, że jednak chińska karta za 30 $ z WiFi AX może mieć problemy z kompatybilnością/stabilnością…
Więcej takich wynalazków nie kupuj bo to nie wiadomo co to. To tak jakbyś kupił mikrofalówkę firma „jajanasta” i się zastanawiał czemu mrozi, a nie grzeje
Owszem. Ale WiFi 6 w standardzie AX działa m.in. i tak, że składa połączenie, wykorzystując jednocześnie oba pasma na raz.
To jest bardzo prawwdopodobne.
Hmm to jest karta intela do laptopa i przelotka na PCIE. Jak daleko jest router? W tym samym pomieszczeniu czy przez ścianę?
Przez ścianę i strop po skosie. Gdybym przeprowadził prostą linię to jest ti strop i jedna ściana działowa.
No to dlatego masz taki ping i skoki. Te wszystkie wifi6 itp. mają sens, gdy komputer stoi w tym samym pomieszczeniu, w którym znajduje się router. Najlepiej użyć przewodu, jeśli niema takiej możliwości, to powerline, jeśli nadal niema możliwości to pasma 2.4 i anten kierunkowych, albo lepiej punktów dostępowych w postaci anten kierunkowych.
Zwykła karta na USB 2.5 z kierunkową antenką wypadnie lepiej niz WIFI6. To oczywiste.
Niestety ta moja karta ma stałe anteny a nie odkręcane.
To sobie kup adapter ufl - sma. np. link
To jest zwykła karta laptopowa wsadzona w przelotkę. Podepniesz sobie dowolne anteny. Najlepiej coś kierunkowego.
Tak już to ogarnąłem i jadą. O ile nie jest to wina tej karty.
Jakiej karty byś nie zamontował, jak sygnał idzie przez ściany to problemy z połączeniem nie są niczym nadzwyczajnym. Prosta analogia, stań w pokoju i mów, w drugim pokoju już będzie problem ze zrozumienie, czym dalej tym gorzej. im więcej przeszkód, tym gorzej słychać.
Podobnie będzie też, jeśli dużo osób w koło zacznie mówić. Analogicznie, jest dużo stacji WIFI.
Pomaga w takiej sytuacji złożenie rąk w trąbkę, i skierowanie na rozmówcę, i tak samo przyłożenie do ucha. Analogia anteny.