Orange- Lan nie działa "pobieranie adresu sieciowego"


(Kacperkopec0) #1

Witam na moim komputerze nie mogę się połączyć z internetem poprzez kabel LAN. Pracuje na windows xp internet z orange.

Moja karta sieciowa Realtek PCIE Fe Family Controller.

Gdy chce się połączyć przez lan wyświetla się “pobieranie adresu sieciowego” i nic dalej się nie dzieje. Restart modemu nic nie pomaga, kabelek sprawny na 100%.

co-jest.jpg


(okokok) #2

A czy net w ogóle wcześniej działał?

Jeśli to czysty modem bez funkcji routera i dopiero teraz go podłączyłeś to może do połączenia wykorzystywane jest PPPoE/PPPoA. Masz jakieś płytki? Tam powinien być ładny kreator który Ci to skonfiguruje.


(Kacperkopec0) #3

Właśnie o to chodzi ,że tam nic się nigdy nie konfigurowało wkładałem lana i śmigał a teraz nie wiem co się dzieje…


(okokok) #4

Co to za router/modem?


(Kacperkopec0) #5

Model tego modemu to MV410R


(okokok) #6

Więc to router. Masz jakiś inny komputer do niego podłączony? Jest na nim dostęp do neta? Spróbuj wejść na stronę http://192.168.1.1. Jeśli to nei zadziałą to wpisz na nim (tym działającym) ifconfig /all w wierszu polecenia/powershellu i wklej tutaj wynik.


(Kacperkopec0) #7

Nie mam innych komputerów do niego podłączonych. Teraz mam neta na kablu USB właśnie na tym routerze i działa.Nie wiem o co chodzi Ci z tym powershellem .

Dodane 13.10.2012 (So) 12:46

nie wiem czemu ale nie mogę tego routera skonfigurować przez przeglądarkę kiedyś było to możliwe


(thommy181) #8

Podłącz się kablem do tego routera (nie przez USB) i użyj na komputerze funkcji diagnozuj i napraw. Spróbuje to naprawić połączenie sieciowe. Być może też wina leży po stronie systemu, sprawdź czy są aktywne i uruchomione usługi: Web Client, Klient DHCP, klient DNS. Jeżeli naprawa połączenia nie pomoże to poprzez cmd wpisz ipconfig /release a następnie ipconfig /renew


(okokok) #9

Thommy181, jeśli Windows pisze ze ma ograniczona łączność to znaczy ze ileś tam razy próbował odnowić dzierżawę DHCP.

Może spróbuj jeszcze zrobić hardreset tego routera, podłącz go tylko po Ethernecie do komputera (bez USB) i skonfiguruj go od nowa przez http://192.168.1.1/.

Skoro działa po USB to pewni ten router przelaczyl się w tryb modemu i funkcja routera została wyłączona.


(Kacperkopec0) #10

Właśnie cały sęk w tym ,że nie mogę go skonfigurować za pomocą przeglądarki… Może sieciówka padła ? Jak to sprawdzić ?


(okokok) #11

Mogła paść, musisz podłączyć się do innego routera, bo z tego co widać w systemie to wszystko jest ok.


(Kacperkopec0) #12

Nie wiem czy będę miał możliwość w najbliższym czasie to zrobić… Może ktoś mi znaleźć najnowsze sterowniki do Realtek PCIE Fe Family Controller pod xp bo ja nie mogę znaleźć