Produkty Microsoft, które wymagają aktywacji, można aktywować wielokrotnie.
Od kiedy to Microsoft Windows XP Professional wymaga aktywacji? Te na nowym systemie licencjonowania? Bo te na poprzednim nawet już z SP2 w zestawie nie wymagały aktywacji. Może kolega Piotr kupił jednak wersję Home, skoro musiał aktywować?
Kto sprzedaje Win XP OEM z myszką ten łamie zasady licencjonowania, a kto kupuje daje się oszukać i posiada de facto nielegalny system. W licencji OEM Microsoftu jest napisane, że jeśli nie kupujemy wersji OEM z zestawem komputerowym tylko z wybranym składnikiem, to nieperyferyjnym składnikiem sprzętu komputerowego i musi to być składnik, który będzie integralną częścią całkowicie zmontowanego systemu komputerowego, na którym zostanie zainstalowana indywidualna licencja na oprogramowanie.
a jednak nie masz racji bo licencja oem do konca roku 2005 była na zasadzie tej że kupujesz system oem z elementem potrzebnym do uruchomienia komputera czyli myszka , klawiatura itp sam dzwoniłem osobiście ze sklepu do pomocy aby uzyskać informacje bo sklepy miały zbierzne poglądy na to nawet wyszły zestawy oem zapakowane w pudełku wraz z myszką microsoftu a to ze się warunku wkółko zmieniają to juz trudno na tym tylko traci zwykły urzytkownik który jest skołowany
A ja powiem tak prawo licencji swoją drogą a prawo rynku swoją jeżeli tak byśmy postrzegali licencję OEM
to microsoft kręcił by bat sam na siebie a zapewne tego nie chce a na pewno tak nie robi . Jeżeli kupujesz sprzęt z wersją OEM to według licencji jest ona do sprzętu przypisana ale jeżeli chcesz zmienić komputer i zainstalować ponownie tego OEM_a to ja nie widzę problemu a co ważniejsze nie widzi tego problemu też BIL po prostu przy aktywacji i rejestracji łączysz się telefonicznie z BOK ms i mówisz , że robiłeś modernizację komputera i ms aktywuje system bez żadnych problemów . Można by rzec że jest to naciąganie ms ale oni o tym dobrze wiedzą i jeżeli raz kupiłeś coś od ms to jest duża szansa że znowu kupisz jakiś program z tej stajni oczywiście orginalny i chyba lepiej im zrobić taką aktywację OEM niż stracić klienta bo wiadomo że większość w takim przypadku przeszło by na piracką wersję .
Kupiłem kompa w zeszłym roku a system pare tygodni temu. Jest to wersja XP PROFESSIONAL OEM i wymagała aktywacji w ciągu 30 dni.
Więc system nabyłem indywidualnie, bez komputera. Czy jak program Windows nabyłem osobno (bez komputera) to moge go zainstalowac i aktywować ponownie na nowym kompie? ( stary się np. spalił)
Instalujesz i jak nie będzie można zrobić aktywacji i rejestracji przez internet to zadzwonisz do BOK ms i zrobisz to telefonicznie bez żadnych problemów.
Skoro taki system jest sprzedawany (solo) w najzwyklejszych sklepach komputerowych to chyba po to aby je ktos kupowal. I chyba klient kupujacy taki system nie musi wiedzieć ze sklep łamie prawo?
Ale nikt nie łamie prawa. Kupujesz legalnie wersję OEM i w momencie aktywacji powiązujesz system z płytą główną. Zmienisz komputer nie możesz zainstalować ponownie wersji OEM i tyle.
Jesli wymienia ci płyte w ramach gwarancji to nie. Po przefaksowaniu do Microsoftu dokumentu potwierdzającego wymiane w ramach gwarancji system zostanie aktywowany bez problemu.
Nie ma znaczenia czy jest na gwarancji czy bez , jaki dokument potwierdzający wymianę ? aż ręce opadają jeżeli po wymianie płyty głównej nie będzie można zrobić aktywacji automatycznie przez internet to dzwonisz do BOK ms pl i przedstawiasz sytuację ( wymiana płyty ) i robią aktywacje telefonicznie bez problemu.