Orginalny Windows

Kupiłem i zainstalowałem orginalny system Windows XP profesjonal. Już po instalacji i aktywacji systemu dowiedziałem się,że jakbym zmienił kompa na nowego to ponownie nie moge zaintalować i aktywować tej samej wersji Windowsa. Czy to prawda?? Muszę ponownie kupować nowy system??

Jeśli pozostawisz system tylko na jednym komputerze (ze starego wyrzucisz a na nowym instalniesz) to będzie to legalne.

Aktywować system można tylko raz. :slight_smile:

A mi się niedawno (jakieś 2 dni temu) pojawił komunikat, że sprzęt w znacznym stopniu został zmieniony… I TRZEBA JESZCZE RAZ AKTYWOWAĆ SYSTEM (miałem na to 3 dni)! A ja tylko dokupiłem RAM i podkręcałem grafę :?

Ale słyszałem ze on integruje sie z płytą główną i po zmianie kompa lub tylko płyty to są problemy.

Myszak a skad wiesz jaką wersję licencji wykupił piotr.335. Jeżeli OEM to niestety to co piszesz nie jest prawdą.

Jeżeli wersja BOX to system może instalować nawet klikanaście razy na róznych komputerach (pod warunkiem że będzie korzystał z niego tylko na jednym kompie a z innych go usunie, jeżeli jest to licencja jednostanowiskowa)

Zarówno wersję BOX jak i OEM można aktywować dowolną ilość razy tyle że wersja OEM jest przypisana do konkretnego komputera bądź jego komponentu.

fiesta mój błąd wybacz. :slight_smile:

Mam wersje OEM. I co związku z tym?? Jesli powiedzmy kupie sobie nowy komputer to system za ktory zaplacilem trochę grosza nie moge juz zainstalowac na nowym sprzęcie??

W myśl licencji OEM nie.

Zresztą poczytaj:

http://www.microsoft.com/poland/licencj … fault.mspx

a dokładnie punkt:

Możesz go używać tylko ze sprzętem który kupiłeś.

Teraz juz wiem co jest powodem ze 80% komputerów posiada piracki system. żałuje teraz że kupilem ORGINAL. Serdeczne dzięki za informacje

A jeżeli kupił wersję OEM bez sprzętu to legalnie może go używać tylko na komputerze na którym został pierwotnie zainstalowany.

Złączono Posta : 04.04.2006 (Wto) 20:17

Żałować możesz jedynie tego że kupiłeś wersję OEM a nie BOX. Przed zakupem należało zapoznać się z warunkami licencji 8)

Tylko ze cena BOX drastycznie wzrasta a to juz przestaje byc oplacalne. Ja mam byc uczciwy i nabywac tylko oginaly, ale Microsoft nie jest uczciwy w stosunku do mnie. Okropnosc

A jeżeli kupił system z myszką to może być zaisnatlowany na więcej niż jednym sprzęcie (oczywiście po kolei) byle by myszka była w tym sprzęcie?? ??

Z tym OEM to glupota

Postawcie sobie pytanie:

A co się dzieje z OEM-em, jeśli płyta główna się zepsuje ?

Poza tym mozna wszystkie podzespoły wymienić oprocz płyty głównej aby być w zgodzie z licencja OEM

Co się dzieje to już Twoja sprawa, płyty możesz użyć jako podstawkę pod kufel z piwem

:lol:

fiesta

Myslisz, ze jak zwróce sie do sprzedawcy z tym problemem (plyta głowna) to on mi da nowe OEM aby byc w zgodzie z licencja Microsoftu?

To nierealne i dlatego zadałem retoryczne pytanie. Odpowiedz => glupota (pod wzgledem prawnym jest to złe rozwiazane a Microsoft to wykorzystuje)

A gdzie ja tak napisałem ??

Powtarzam jeszcze raz przed zakupem czyta się warunki licencji :!: :!: :!:

No dobra a jak odpowiesz na drugie pytanie ?

Jak moge przeczytac umowę licencyjna skoro znajduje się wewnątrz hermetycznie zamkniętego opakowania z oprogramowaniem ?

Oczywiscie w umowie licencyjnej jest mowa o możliwości zwrotu programu gdy jej nie zaakceptowaliśmy, ale sprzedawcy nie przyjmują takich reklamacji tłumacząc to faktem naruszenia oryginalnego opakowania. No i badz tu w porzadku.

Ja rozumiem, ze trzeba legalnie traktować te sprawy ale sa pewne niejasnosci o ktorych ludziom trzeba wyjasniac. To nie takie proste.

Mam takie szczescie ze jestem posiadaczem wersji retail

JA powtarzam pytanie o myszce… Czy jeśłi kupie OEM’a z myszą to moge korzysać na wielu kompach byle by tylko z tą myszką?? Chodzi mi o coś takiego

Myszka to tylko dodatek

Myszka nie ma tu nic do rzeczy. Licencja OEM wyraznie mowi, ze mozesz uzywac tylko wyłącznie w połączeniu ze sprzętem komputerowym, z którym zostało nabyte.

Mozesz wszystko zmienic oprocz płyty głównej, aby byc w zgodzie z licencja OEM. A jak zmienisz płyte główna to licencja jest juz niewazna, czyli musisz kupic nowe oprogramowanie Windows XP

Jesli chcesz korzystac z oprogramowania Windows na innym kompie to wymaga to zakupu retailowego