Ortografia i gramatyka

Bombowa bomba :wink:

To tak jakbyś wymagał od autora książek kropkę w tytule …

Błędna spacja? :wink:

1 polubienie

Zamierzona. Mam tak od lat że automatycznie strzelam tę spację.
Nigdy nie widziałem różnicy między:

1. Januszek się czepia…
    a
  2. Januszek się czepia …

januszek, bez wielkiej litery :wink:

ps. @lordjahu, Twe pytanie wpisuje się w problem, który opisałem w komentarzu #12.

Akurat to był przykład, więc mógł być też potraktowany jako imię a nie Twój nick.
PS: Gdybyśmy mieli się czepiać każdego szczegółu to na HZ mielibyśmy zlot dyslektyków :slight_smile:

A co do zapytania kolegi @witeku57 - “Dlaczego w tytułach nie stawiacie kropki na końcu zdania?”

Bo tytuł to nie zawsze zdanie :]

Dlaczego nie postawiłeś kropki na końcu tego zdania? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Tak, interpunkcja ikonograficzna i emotinkowa jest fascynującym zjawiskiem pisarsko-językowym :wink:

1 polubienie

“Dlaczego nie postawiłeś kropki na końcu tego zdania? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Emotka zastępuje kropkę :stuck_out_tongue_winking_eye:

jan-miodek

O! Mem jako figura retoryczna. Wyższa szkoła jazdy :stuck_out_tongue_winking_eye:

Dziękuję za wyjaśnienie. Myślę że nie ma co drążyć tematu dalej i schodzić na poboczne tematy. Wszystko wyjaśnione pod linkiem. Dziękuję.

1 polubienie

To nie jest prosty temat. W tej prostocie zasad mamy ma portalu dobreprogramy tytuły clickbajtowe, czyli składanka - Tytuł - czego dotyczy i część mająca zainteresować. Przykład:

Fakt, że do tej pory były zaawansowane ustawienia firefoxa, żeby wyłączyć autoplay. Ale ja tego nie chcę jakby, więc wbudowanie tego, co jest - to chwyt marketingowy. Clickbait tutaj, to demagogie o standardach - no i kropki nie dają, a po merytorycznej części tytułu jest kropka. A clickbait nie jest tematem, tylko wtrętem, a korzysta z pisowni tematów.

Dałeś naszym specom temat do roztrząsania. Przecież to sezon ogórkowy :wink:

panowie znacie jakies wtyczki aby moc robić masło maslane z tekstu ktory sie wpisuje?

Czy chodzi Tobie o mglistość?
vide: https://www.dobreprogramy.pl/Jak-trudnym-jezykiem-piszesz,News,39477.html