Witam.
Jak w temacie. Czy takie telefony czymś się różnią od tych kupowanych w Polsce?
Na takich aukcjach jest przecież informacja że telefony są nowe, oryginalne i na gwarancji, a cena jest prawie o połowę mniejsza.
Witam.
Jak w temacie. Czy takie telefony czymś się różnią od tych kupowanych w Polsce?
Na takich aukcjach jest przecież informacja że telefony są nowe, oryginalne i na gwarancji, a cena jest prawie o połowę mniejsza.
Podaj jakikolwiek link do takiej aukcji a zaraz ci pokażę że to jakieś podróbki.
Zbyt ogólnie pytasz, bo jednoznacznej odpowiedzi być nie może. Na allegro są w sprzedaży telefony marek nieznanych w Polsce, ale są też marki znane i sprzedawane w naszym kraju. Rok temu kupiłem telefon Lenovo S660. Całkiem niezła specyfikacja i świetne wykonanie. Dałem za ten sprzęcik ponad 600 zł, a w Polsce nie kupiłbym za tyle nawet porównywalnego sprzętu. Nie mówiąc już o tym, że oferta największych polskich sieci komórkowych jest żałośnie uboga.
Tak czy inaczej wg mnie opłacalne jest kupowanie takich telefonów, bo można zaoszczędzić naprawdę sporo i można kupić naprawdę świetny sprzęt. Jednak trzeba uważać, bo wielu sprzedawców wielkimi literami przedstawia informację, że sprzęt ma gwarancję, a na dole długiego opisu małymi literami dopisuje, że gwarancja ma tylko 6 miesięcy (u nas przeważnie 2 lata) i w dodatku jest realizowana w Chinach, co wiąże się z wysyłką na własną rękę.
Czym się różnią takie telefony? Częściowo odpowiedziałem - gwarancją. Często jest ona sporo krótsza i realizowana w Chinach. Poza tym oprogramowanie nie zawsze musi być spolszczone. Taki Android może być w trzech językach jednocześnie - polskim, angielskim i chińskim. Są to sprzęty wysyłane z Chin, idą długo (kilka tygodni), mogą nie dojść lub na końcu może się okazać, że trzeba uiszczać jakieś opłaty celne.
Na koniec dodam, że nie odważyłem się kupić tego Lenovo z gwarancją chińską z wysyłką zza granicy. Często można znaleźć zaufanych sprzedawców w Polsce, którzy na własną rękę sprowadzają telefony z Chin i sprzedają je we własnych sklepach udzielając na nie gwarancji. Znalazłem takiego sprzedawcę w Gdańsku.
Akurat aukcja która podlinkowałeś u mnie byłaby spalona na stracie- dlaczego?
Ano mianowicie dlatego że sprzedawca nie dysponuje fizycznie telefonami jakie sprzedają a tak naprawdę pośredniczy tylko między kupującym a sprzedawcą w Chinach.
Co w tym złego zapytasz?
To że całe ryzyko takich zakupów spoczywa na tobie.
Wyślą z Chin podróbkę? On zapewne ci udzieli pomocy itp ale całość kosztów w wypadku odesłania itp poniesiesz ty
Zatrzymają ci telefon na cle i okaże się że to podrabianiec? Całość kłopotów i kosztów spada na ciebie.
A gdyby to nie był pośrednik to czy wtedy by się opłacało ?
I czy to jest prawdziwy Galaxy S4 ?
Znalazłem teraz 2 aukcje, co o tym sądzicie ?
http://allegro.pl/samsung-galaxy-s4-i9500-2-kolory-pl-menu-gw24-i5473846609.html
http://allegro.pl/nowy-samsung-galaxy-s4-i9505-gw-pl-sklep-i5569295482.html
Zacznij od tego że tam masz zapis “ja to wyśle, ale jak nałożą podatek to będziesz musiał go zapłacić” w tym wypadku dolicz więc sobie 23% do kosztów zakupu. Do tego w komentarzach pisze że wysyłane są porysowane / używane telefony bez niektórych akcesoriów lub z ich podróbkami. Jednak w wypadku droższego zakupu warto mieć krajowego sprzedającego.
Nawet gdy sprzedający ma szczere intencje to chińczyk który jest na drugim końcu świata wciśnie ci bubel jak leci bo i tak mu nic nie zrobisz .
To ciągle jest ten sam temat “Daj nam kasę a my w Twoim imieniu na Twoje ryzyko kupimy w Chinach telefon” A czy to autentyk? A skąd możemy wiedzieć co Chińczyk wyśle - na obrazkach można dać wszystko. Jak już koniecznie chcesz S4 to szukaj takiego który będzie fizycznie wysyłany z Polski/ EU. A jeśli chcesz po prostu dobry w miarę tani telefon to może zainteresuj się czysto chińskimi markami takimi jak Xiaomi , Oppo, iOcean i rozważ samodzielny zakup poprzez np aliexpress, geekbuy itp? Ostatni ma nawet swojego dystrybutora w Polsce.
Poza tym telefony znanych marek typu: Samsung, LG czy HTC są ODNAWIANE- nowa obudowa, stare używane, naprawiane bebechy.
Z tą odnawialnością lepiej nie zadzierać. Kiedyś też dałem się złapać na taką “promocję” i zakupiłem Nokię N8. Jak się dowiedziałem - miała 2 różne IMEI a gwarancja w Nokia Polska nie obowiązywała - załamałem się gdy prześledziłem jej drogę po serwisach na świecie. Na szczęście udało się ją zwrócić przez pośrednika.
Dzięki wielkie za pomoc.
Nie będę nic kupował z allegro (chodzi mi o chińskie telefony). Jak będę miał coś kupić to wezmę na raty ze sklepu żeby mieć pewność, że jest to oryginał.
Ale zastanawia mnie jedna rzecz: Znalazłem stronę takie jakby chińskie allegro: aliexpres. I tam są właśnie dużo tańsze rzeczy czy w tym mogę mieć pewność, że kupie nowy, oryginalny telefon ?
Chcąc zaoszczędzić parę cebulionów sam się prosisz o problemy a potem będzie płacz że chińczyk cie oszukał, i nie masz ani hajsu ani telefonu