Witam serdecznie, chciałbym dowiedzieć się pewnej rzeczy. Kupię np. laptopa, oczywiście nie dostanę płyty z Windowsem, tylko będzie on już wgrany i do dyspozycji partycja Recovery w razie czego. Oryginalny klucz do wersji systemu zainstalowanym w laptopie będzie napisany na odwrocie laptopa.
I moje pytanie brzmi: czy legalne jest pobranie z sieci tej samej wersji systemu, zainstalowanie jej na laptopie i użycie tego klucza oryginalnego? Wiem, że to ma związek z gwarancją, jeśli coś by się działo, to na gwarancję by nie przyjęli, jeśli nie byłby wgrany tam ten system co mi dali, czyli musiałbym przywrócić z partycji Recovery.
Ale tak poza tym, czy to o co zapytałem, to jest na pewno legalne?
Legalne nie jest, legalnie możesz pobrać tylko win 2003 server, win2008, win 7 enterprise i tyle, chyba że masz msdn aa…
Oczywiście nikt na to nie zwraca uwagi jeżeli pożyczysz płytkę z win. od kolegi, zainstalujesz i użyjesz swojego klucza , aktywacja, update, itd. wszystko przebiegnie pomyślnie, ważne żeby wersja systemu była taka jak ta zakupiona z laptopem.
A gwarancja nie jest czasem na sprzęt??? Równie dobrze mógłbyś im tego laptopa odesłać z archem, ale oni podczas naprawy (choćby głupiego czytnika kart, czy cdromu i tak zainstalują to co było domyślnie.
krowasc, ja wiem, że system wtedy będzie tak jak oryginalny. Ale czy taka rzecz jest legalna przez prawo, ta o którą się zapytałem w 1 poście. Hmm, może się wydawać, że jest skoro można legalnie pobrać Windows 7 bez klucza stąd:
A ja myślałem, że posiadanie jakiejkolwiek innej pirackiej wersji niż Enterprise, jest nielegalne. Hmm, czyli jednak jest legalne jeśli po prostu nie korzystamy z jakiegoś pirackiego klucza, czy cracka itp?
Po co korzystać z innego klucza niż zakupiony z laptopem, albo narażać się na pobranie syfu z “aktywatorem” windowsa ?
Jeśli słowo “pirackie” nie jest zrozumiałe trzeba wrócić do szkoły i nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Albo po prostu chcesz mieć tańszego lapka bez systemu i wrzucić nieoryginalną kopię?
Postawienie systemu z kopii nośnika na oryginalnym kluczu i w wersji takiej jaka była wcześniej wgrana jest całkowicie legalne. W razie naprawy gwarancyjnej najwyżej sformatują dysk i przywrócą partycję recovery w serwisie.
Doprawdy, nie wiedziałem, że piractwo w dziedzinie informatyki to ma tylko jakąś jedną definicję, że dotyczy tylko i wyłącznie 1 sprawy. Ale ty to odkryeś jako pierwszy, powinieneś być dumny. Człowieku, gdyby tak rzeczywiście było, to nikt w życiu na żadnym forum w necie chyba nie zapytałby się czegoś związanego z legalnością.
Zastanawiam się skąd ci taka myśl przyszła do głowy.
Przyganiał kocioł garnkowi.
A jak niby zrobię taką wersję jak była wcześniej? Jak pobiorę z sieci Windows 7 i użyję oryginalny klucz to ta wersja i tak nie będzie taka sama. Dlatego, bo producent zawsze do systemu, który już jest w laptopie dogrywa różne duperele. - wiesz, mam na myśli ten sytuację z tematu, pomijam partycję Recovery na razie.
Na marginesie: ja nawet nie mam laptopa i przez najbliższy czas na pewno nie będę miał. A to pytanie w temacie zadałem tak o po prostu, abym wiedział na przyszłość, zaciekawiło mnie.
Nośnik według microsoft polska można pożyczyć w celu instalacji nie zalecają pobierania z niewiadomych źródeł bo takie systemy mogą mieć w sobie niespodzianki , producenci laptopów jak wiadomo dodają różne programy przez co mamy obrazy całego systemu dla tego też np. Komputer świat udostępnia do pobrania obrazy czystego windowsa 7 kilka wersji , co ważne w lapkach jest to że mamy certyfikat z numerem licencji a i tak w systemie mamy inny klucz tak zwany korporacyjny ( czy jakoś tak ) który należy wydobyć przed formatem ( odczytać ) a nośnik to nośnik bez klucza nic nie wart
O kurcze, pierwsze słyszę, to na pewno prawda? No przecież jak dostajemy laptopa z zainstalowanym systemem, to z tyłu laptopa jest naklejka z oryginalnym kluczem do instalacji systemu Windows. Więc nie rozumiem, po co odczytywać klucz z zainstalowanego systemu w laptopie, skoro klucz jest z tyłu laptopa? Może być i inny niż ten co domyślnie zawarty w systemie przy zainstalowaniu Windowsa pierwszy raz na laptopie przez producenta. Ale i tak ten z tyłu laptopa jest dobry i oryginalny, więc nie trzeba przecież wydobywać żadnego z systemu.
Bywa tak pisało o tym dużo razy w gazetach komputerowych i w necie że klucz może nie pasować mimo że bedzię to wersja czysta systemu OEM oczywiście jest dalej legalny ja mam lapka HP i po odczytaniu klucza okazuje się on inny niż na nalepce a idąc za radą fachowców spisałem go sobie
Klucz slp zostanie przyjęty ale się nie aktywuje, do tanga trzeba dwojga, w tym przypadku brakuje certyfikatu oem’a który również trzeba wyciagnac z instalki i wtedy aktywacja leci poleceniami z wiersza: