Oryginalny Windows XP na dwóch komputerach

Witam serdecznie

Nie wiem czy akurat dobry dział wybrałem ale także nie znalazłem (może źle szukałem) odpowiedzi na moje pytanie. A mianowicie chciałbym się dowiedzieć co z technicznego punktu widzenia może się wydarzyć, jeżeli na dwóch różnych komputerach zainstalowałbym jeden i ten sam system operacyjny pochodzący od legalnego sprzedawcy, w tym przypadku Windows XP Home Edition. Chciałbym dodatkowo zaznaczyć, iż każdy z nich ma inną architekturę sprzętową i korzysta z innego podłączenia do sieci Internet.

Nośnik jest bez większego znaczenia w tym wypadku, pytanie brzmi czy masz dwa różne klucze, jeżeli zrobisz to na jednym tym samym kluczu to będziesz miał dwa zablokowane kompy :wink: .

Nie wiem jak w przypadku box, ale jeżeli to jest oem, klucz zostałby zablokowany i nie byłoby możliwości dokonania aktywacji systemu.

Teoretycznie może się udać albo i nie udać. Lepiej nie próbować, by w tym samym czasie dwa komputery miały system z tym samym kluczem, klucz może zostać zablokowany i pojawi się informacja o nielegalnej wersji.

Przecież tu nie ma co gdybać, sprawa jest w miarę jasna i prosta :slight_smile:

W żadnym wypadku nie można instalować Windowsa z tego samego nośnika i z tym samym kluczem.

Różnica jest taka, że w przypadku wersji OEM NIE MOŻNA zainstalować drugiej kopii na innym komputerze, natomiast wersję BOX MOŻNA - pod warunkiem uprzedniego usunięcia z poprzedniego komputera. Jednym słowem - można instalować na kilku różnych komputerach, ale działać może tylko na jednym w danej chwili.

Niestety, ale wszyscy dajemy się wrabiać w tak idiotyczne i niekorzystne dla klienta zapisy licencji. Zresztą nie tylko w przypadku programów od Microsoftu…

A więc dzięki serdecznie za odpowiedź :slight_smile: Pozdrawiam serdecznie