OS w Visual C / Studio


(B6271818) #1

Witam,

Facet na informatyce mówi że korzystając z Visual C / Studio można "zbudować" (napisać) okienkowego OS`a.

Mówił też że aby dało się uruchomić taki OS na "czystym" kompie to oprócz napisania bootloadera trzeba też w możliwościach debugowania wyłączyć jakieś wyjątki.

Twierdził też że można napisać system plików aby móc utworzyć np. nowy folder i móc go: wyciąć, wkleić skopiować, usunąć lub zmienić jego nazwę.

Co o tym sądzicie?

P>S> Skoro można zbudować własna nakładkę GUI (OS`y pokazywane na filmikach na YT) to chyba ten bootloader i system plików to połowa sukcesu....


(Zulowski) #2

Można, czemu nie, większośc systemów została napisana w C.


(B6271818) #3

I powinno wypalić ?????

A Gdzie jest opcja do wyłączenia tych wyjątków?

A ten botloader nie powinien być napisany w jakimś np. Asemblerze?


(nnick) #4

Matko jedyna, widać że nie masz nawet cienia wiedzy o projektowaniu systemów operacyjnych, zatem odpuść sobie. Jest to znacznie bardziej skomplikowane niż to przedstawiasz.

Bootloader to tak 5% "sukcesu", kernel 70%, system plików 5%, 15% API, 5% albo i mniej GUI


(B6285774) #5

"botloader, budowa okienkowa, system plików" - - czyli tak jakby bez jądra.....

Powinno się udać. Może nie obsługiwać dużo sprzętu.

P>S> A co sądzicie o pisaniu OS`a w COSMOS ?

Niektórym nawet wychodzi proste GUI....


(B6271818) #6

Drobne sprostowanie...

mam trochę wiedzy na temat OSa. Pytam tylko dlatego że nie wierzę że można "zbudować" okienkowego OSa w Visual C / Studio ...

Czyli co, Waszym zdaniem da się?


(nnick) #7

Tak, jak najbardziej się da


(B6285774) #8

A wie ktoś może jak nazywa się ta opcja która wyłącza te wyjątki (czyli wyłącza pewnie standardowe biblioteki) ? Alb kod jeżeli trzeba coś dopisać?


(B6339113) #9

Ok, ale jednego nie rozumiem.

To w projekcie Windows Form Aplication można robić?

A nie lepiej w jakimś Qt (przynajmniej nie trzeba się zostanawiać czy odpali na "czystym" kompie czy nie)?

W sumie na jedno wychodzi ale w Qt jest programowanie multiplatformowe więc Taki okienkowy OS z botloaderem na pewno odpali.


(B6271818) #10

Jeżeli w Visual C / Studio się da, to analogicznie powinno się dać także w Qt.

W sumie wtedy nie byłoby problemu: zadziała czy nie?


(Frankfurterium) #11

WindowsForms opierają się na .NET Framework, a tego raczej nie zaimplementujesz na własnym systemie.


(B6339113) #12

Czyli, aby móc robić także graficznie muszę zaimplementować jakieś biblioteki graficzne, np. Qt ?

A jaki w takim razie projekt wybrać? -> General - Empty Project ???


(Frankfurterium) #13

Chcesz wejść na Everest (napisać system), a pytasz, czy w górach w ogóle jest chłodno (jakiego schematu początkowego użyć).

Wiedzę i plan musisz mieć przed przystąpieniem do pracy, bo inaczej wyjdzie z tego worst OS ever (jeżeli w ogóle wyjdzie). Zadajesz tak podstawowe pytania, że śmiem wątpić, jakobyś wiedział, na co w ogóle się porywasz. W obecnej chwili nie ma najmniejszego sensu, żebyś się za to zabierał. Tak jakbyś sam jeden zabierał się do projektowania bolidu F1, a nawet nie wiedział, jak działa silnik spalinowy.

Słowem - odpuść sobie.


(Zulowski) #14

Tak mi się skojarzyło :slight_smile:

http://forum.4programmers.net/Spoleczno ... ?hl=system


(Scarct) #15

Cóż, ktoś chyba jednak nad takimi jak ty się zlitował i zaczął pisać podręcznik na Wikibooks:

http://pl.wikibooks.org/wiki/Pisanie_OS :wink: