Przeglądałem forum i nie znalazłem takiego wątku, więc postanowiłem ostrzec forumowiczów przed programem Win 7 Antivirus 2012.
W trakcie przeglądania internetu, przeglądarka się wyłączyła, a na ekranie pojawił się w/w program (którego nie instalowałem, zrobił to sam). Informuje o tym, że komputer jest zainfekowany, ma pełno trojanów itp. Ponadto blokuje wszystkie uruchamiane procesy, informując, że każdy program jest zainfekowany. Tak więc blokuje domyślnego antywirusa, przeglądarkę, opcje systemowe, słowem wszystko. Cały czas wywala też mnóstwo komunikatów o zagrożeniach, złośliwym oprogramowaniu, szpiegach itp.
Program oferuje usunięcie znalezionych wirusów, ale dopiero po wykupieniu pełnej wersji programu, po czym wysyła nas na stronę, gdzie można ją zakupić. Jest to próba wyłudzenia kasy, bo w rzeczywistości żadnych wirusów nie ma a ten program to “fake”. Być może chcą także wykraść dane dot. karty kredytowej/konta bankowego, ale tego już nie jestem pewien.
Oto sposób w jaki można go usunąć: (przynajmniej mi się tak udało)
Należy uruchomić menedżera zadań (Ctrl+Alt+Del) i wyłączyć proces odpowiadający za działanie tego programu (najczęściej trzyliterowy z rozszerzeniem .exe; jeśli nie wiemy który to, klikamy “aplikacje”, zaznaczamy owy program i “prowadź do procesu” (czy “pokaż proces”, jakoś tak)
Wyłączamy znaleziony proces, jeśli program się będzię uruchamiał ponownie, powtarzamy czynność
Wchodzimy w ustawienia godziny i daty
Przesuwamy datę o co najmniej 7 dni do przodu (program działa tak, aby nękać klienta przez tydzień)
Sprawdzamy, czy wszystko wróciło do normalnego stanu rzeczy
Programem Malwarebytes Anti-Malware skanujemy komputer i usuwamy pozostałości.
Na stronach anglojęzycznych można znaleźć też inne rozwiązania tego problemu, ale ich nie wykorzystałem, więc nie wiem czy działają np:
Aktywowanie programu kluczem “1147-175591-6550”. Wtedy program “myśli”, że został wykupiony i się ponoć odczepia/da usunąć
Czyszczenie rejestru (myślę, że i tak trzeba to zrobić)
Uruchomienie komputera w trybie awaryjnym i przeskanowanie jakimś programem
Jeśli gdzieś popełniłem błąd lub nie wytłumaczyłem do końca - proszę o uzupełnienie mojej wypowiedzi przez bardziej doświadczonych użytkowników
Oczywiście powyższy sposób to forma doraźna, pomagająca w ogóle dogadać się z komputerem, nie twierdzę, że usuwa wszystko, ale program gdzieś ginie i można normalnie włączać inne programy np antywirusowe. Gdy Win 7 Antivirus 2012 się zagnieździł nie mogłem nawet zainstalować Anti-Malware.
W takim razie, co polecasz? Zrobiłem scan dysku szybki, a później pełny programem Malwarebytes’ Anti-Malware. Znalazł jakieś infekcje w rejstrze i w kilku plikach. Usunąłem i na razie jest OK.
Może dlatego, że to dział “Bezpieczeństwo”. Podobnie z zakładami pogrzebowymi - o dziwo każdy ich klient jest martwy A to jest moja (mojego PC-ta) pierwsza infekcja od kilku lat.
Dzięki za wskazówki. A wirusa nie pobrałem z niczym, wgrał się na zagranicznej stronie i to nie na takiej o jakiej myślisz
Dlaczego… bo nie jest taki dobry jak popularny :razz:
BTW. Jeśli używasz FF lub IE to zainstaluj sobie G Data CloudSecurity - jest to wtyczka do ww. przeglądarek która blokuje niebezpieczne strony (wychodzi jej to bardzo dobrze), zawsze jakaś dodatkowa ochrona